Božinović: Policija će u kontroli mjera biti striktnija, a ilegalne zabave su prioritet

Stožer civilne zaštite RH jučer (petak) je donio nove mjere koje stupaju na snagu u nedjelju, a koliko će one uroditi plodom ovisi o tome koliko će ih se građani pridržavati, poručio je sinoć ministar unutarnjih poslova Davor Božinović – piše Večernji.hr

– Mjere znače samodisciplinu svakoga od nas. Stožer donosi mjere, pratit će provedbu mjera i kontrolirati ih – rekao je za HRT pa dodao da je policija sastavni dio odluke o nadzoru provedbe mjera.

– Policija, Državni inspektorat i Ravnateljstvo civilne zaštite i Stožeri civilne zaštite po županijama, gradovima i općinama će se uključiti. Međutim, policija će sada biti u provedbi ovih mjera puno striktnija. Kroz temeljnu i kriminalističku policiju će istraživati eventualno postojanje prekršajne i kaznene odgovornosti pravnih i fizičkih osoba – najavljuje Božinović.

Istaknuo je da će policija posebno angažirati na otkrivanju ilegalnih mjesta za zabavu. Ponovio je kako se cijelo vrijeme prati situacija u Hrvatskoj i susjednim zemljama te zemljama koje su uvele strože mjere i ne vidi da je to u nekoj mjeri zaustavilo ili pomoglo u borbi s virusom.

– Mjere donosimo racionalno i promišljeno i pratit će se kako će se mjere primjenjivati. Odlučivat će i epidemiološka situacija u budućnosti i eventualno poduzimanje novih mjera – rekao je.

Napomenuo je da će se do kraja godine dati će više od 8 milijardi kako bi se sačuvala radna mjesta u posebno pogođenim sektorima, ali je istaknuo i da je na svima nama da učinimo sve kako bi što prije došlo do pada novozaraženih kako bi se sačuvala opstojanost zdravstvenog sustava te da se nada svjetlu na kraju tunela.

– Ne treba imati iluzije da će se to dogoditi sutra. Jer do cjepiva i da se 70 posto populacije procijepi, što je neki standard kako bismo mogli govoriti o imunitetu u zajednici, proći će vremena – rekao je Božinović.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content