DJEČJI VRTIĆ CVRČAK Ravnateljica Moslavac: Upisali smo najveći broj novih polaznika, uspješno je prošlo razdoblje prilagodbe

Ravnateljica Dječjeg vrtića Cvrčak Sandra Moslavac osvrnula se na protekla događanja u Vrtiću – od pojašnjenja vezanih uz redovni rad, do provođenja svih predviđenih aktivnosti. Trenutno Vrtić radi u punom kapacitetu u svih 5 objekata od početka pedagoške 2019./2020. godine.

– Situacija s koronavirusom primorala nas je na uvođenje nekih izmjena u redovnom radu, no uz napore svih zaposlenika i Grada Virovitice te suradnju svih roditelja/skrbnika djece polaznika naše predškolske ustanove od rujna Vrtić neprekinuto radi. Uspješno je prošlo i razdoblje prilagodbe djece na vrtić u rujnu 2020. godine, uzevši u obzir činjenicu da je Vrtić primio do sada najveći broj novoupisane djece u svoj redovni program, njih 181 – rekla je ravnateljica Moslavac i dodala da Vrtić roditelje redovito informira o svim novinama, podsjeća na propisane preporuke i mjere prilikom boravka u prostorima Vrtića, moli za suradnju i razumijevanje kada postoji i najmanja sumnja kako bi kolektiv Vrtića mogao doći u opasnost. Zaposlenici Vrtića provode sve higijenske mjere i trude se osigurati ugodno okruženje s obzirom na novonastalu situaciju.

PROGRAM PREDŠKOLE

– Ovih dana roditelji djece koja trebaju krenuti u skraćeni program Predškole intenzivno se informiraju o početku realizacije tog programa. Vrtić je i na svojim službenim Web stranicama objavio informaciju kako se do daljnjega odgađa početak Predškole. Dovoljno je vremena za realizirati satnicu predviđenu za djecu polaznike Predškole i Vrtić će na vrijeme započeti s odgojno-obrazovnim radom s djecom koju su roditelji prijavili. I ove godine planiramo raditi sa tri skupine u Predškoli, sukladno prijavljenom broju djece. Plan za sigurno odvijanje odgojno-obrazovnog rada je napravljen i ima nekoliko varijanti kako bi sigurni bili djeca, roditelji i zaposlenici. Osnivač i Vrtić će donijeti konačnu odluku prateći razvoj epidemiloške situacije na području Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Roditelji/skrbnici trebaju i dalje pratiti obavijesti na web stranici Vrtića, no mogu se slobodno informirati telefonski, elektronskom poštom ili osobno u Vrtiću – naglašava Moslavac.

AKTIVNOSTI PO SKUPINAMA

Odgojno-obrazovni rad u svim skupinama prilagođen je „novom normalnom“. Aktivnosti se odvijaju u prilagođenim uvjetima, a suradnja s vanjskim suradnicima nije u potpunosti prekinuta nego se odvija pod određenim uvjetima.

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige (15.10. – 15.11.) Gradska knjižnica i čitaonica u suradnji s Dječjim vrtićem CVRČAK Virovitica ostvarila je suradnju kroz kreativno-edukativnu radionicu s vrtićkom djecom. Knjižnica i Vrtić će i u narednom razdoblju planirati zajednička događanja i suradnju, ali zbog epidemije Covid-19 ova radionica je organizirana samo na nivou jedne vrtićke skupine i poštujući sve propisane epidemiološke mjere. Ivana Molnar predstavila je djeci skupine „Vrapčići“ priču ‘Eko zeko’, upoznavši djecu kroz ovu edukativnu bajku o važnosti  odgovornog ponašanja djece prema okolišu. Glavni lik je zeko, a radnja se odvija u šumi.

radionica Knjiznica 4

Nakon priče djeca su izrađivala gljive, listove i drvo, te ježa. Materijali za izradu bili su listovi starih dotrajalih knjiga koje se više, zbog svoje dotrajalosti, ne mogu čitati. Tehniku rada djeci je demonstrirala Ivana Molnar, te pomagala tijekom cijele radionice.

Kroz priču djeca Eko vrtića CVRČAK dobila su važnu ekološku poruku. Radeći s listovima knjiga koje se više ne koriste uvidjeli su da se pojedini materijali mogu ponovno upotrijebiti i iskoristiti za nešto novo, u nekoj aktivnosti. Prostor svakodnevnog boravka djeca su uredila svojim rukotvorinama, a izložbu su pokazali roditeljima.

Obilježeni su tako i Hrvatski olimpijski dan aktivnostima na otvorenom; Dani kruha i zahvale za plodove zemlje aktivnostima na razini skupina pojedinačno; Svjetski dan štednje  u suradnji s roditeljem predstavnikom jedne bankarske kuće na razini te skupine; Svjetski dan jabuka.

AKTIVNOSTI UREĐENJA OKOLIŠA

U virovitičkom Dječjem vrtiću CVRČAK – nositelju statusa Eko vrtića – započelo je i uređivanje okoliša, obnova cvjetnih gredica, uređenje unutarnjih prostora jesenskim dekoracijama. Sadnice cvijeće osigurao je Grad Virovitica, a u sadnji su sudjelovali zaposlenici, djeca, članovi Ekološkog aktiva Vrtića.

20201102 133209 850x638 1

Zaposlenici objekte pripremaju za zimski period (čišćenje odvodnih oluka na zgradama), te uređuju prostore neposrednog okoliša u kojemu redovito borave djeca. U poslovima odvoza sakupljenog lišća veliku pomoć iskazao je Grad Virovitica osiguravši pomoć od strane zaposlenika javnih radova, te tvrtka Flora Vtc osiguravši prijevoz i pomoć u obavljanju odvoza uklonjenih grana koje su smetale ili predstavljale ugrozu za objekte ili djecu i njihove roditelje.

Ove godine Vrtić je obnovio eko status zalaganjem i radom zaposlenika, te uz pomoć lokalne zajednice i roditelja. Sada je Eko vrtić nosioc zlatnog statusa, a zbog epidemiološke situacije svečanost je odgođena za naredni period.

certifikat EKO1

TRADICIONALNA PRIPREMA ZIMNICE

Vrtić je jedan od rijetkih koji se može pohvaliti kako djeca konzumiraju zimnicu pripremljenu u vlastitoj kuhinji. Zbog situacije s epidemijom, Vrtić nije imao vlastiti vrt, te je ove godine povrće nabavljeno od lokalnih OPG-ova kako bi se djeci osigurala prehrana namirnicama proizvedenima u neposrednoj blizini, a tako se ujedno podržala i lokalna proizvodnja i potrošnja.

– Pripremljene su dostatne količine cikle, miješane salate, kuhane rajčice i kiselog kupusa, a trudom i naporom zaposlenika pripremljeno je sve za vrijeme kada svježe namirnice ne budu dostupne kao u ljetnom periodu. Ovako će se ostvariti i znatna ušteda, jer su namirnice nabavljene po cijenama kada su namirnice dostupne na tržištu i mogu se vrlo lako pronaći u svježem obliku – kaže ravnateljica.

20201020 125449 850x551 1

STALNA ULAGANJA U IMOVINU

Nakon podignute visoke vanjske ograde u Pejačevićevoj 1 kako bi se osigurao siguran boravak djece, Vrtić je u suradnji s Gradom Virovitica izvršio sanaciju keramike na terasi zgrade 5, a uskoro slijedi i sanacija terase zgrade 4 na istoj lokaciji.

– Kako se preporuča boravak djece što više na otvorenom zbog situacije s COVID-19, ali i promicanja zdravog življenja, Vrtić osigurava i siguran boravak na terasama. Izvršenim radovima djeci je omogućen siguran boravak na otvorenom i u lošijim vremenskim uvjetima, jer su prostori terase natkriveni a sada su i znatno sigurniji jer nema napuknuća, oštećenih pločica, neravnina i slično – kaže ravnateljica Moslavac.

20201102 132950

EDUKACIJA ZAPOSLENIKA

U sklopu Projekta „Poslijepodnevni rad dječjeg vrtića CVRČAK Virovitica“ vrijednosti 1.644.512,66 kuna, 30 odgojno-obrazovnih djelatnika prošlo je edukaciju pod nazivom „Uvodni KORAK po KORAK u radu s djecom predškolske dobi“. Edukacija je organizirana u prostorijama Vrtića, prije epidemioloških mjera, tijekom 6 susreta u trajanju 36 sati, a vodili su je edukatori Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak iz Zagreba.

edukacija 850x638 1

Edukacija se nastavlja u još dva modula, u skupini od 15 sudionika, pod svim sigurnosnim mjerama.

– Vrtić se uključuje i u online edukacije, te planira nove projekte u suradnji s Gradom Virovitica i Razvojnom agencijom VTA. Sve ovo odraz je jednog suvremenog vrtića koji djeluje aktivno u svojoj lokalnoj, društvenoj zajednici – poručila je ravnateljica Sandra Moslavac.

(virovitica.hr, DV Cvrčak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content