FOTO Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti VPŽ organizirala radionice veza i tekstilnih vještina u Slatini

Proteklog vikenda, u organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Virovitičko-podravske županije i Kulturnog centra Travno – Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, u Zavičajnom muzeju Slatina održan je niz radionica veza i tekstilnih vještina koje je financiralo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Radionice, pod stručnim vodstvom suradnika pri Posudionici i radionici narodnih nošnji iz Zagreba, bile su namijenjene početnicima, odnosno osobama koje se žele baviti izradom tradicijskih vezova i tekstilnih vještina te članovima kulturno-umjetničkih društava s ciljem boljeg upoznavanja i prepoznavanja tradicijskih vezova i tekstilnih tehnika zastupljenih na narodnom ruhu s područja Virovitičko-podravske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Prvu radionicu imena “Rasplet i prosic” vodile su Marica Kurtak iz Zagreba i Eva Kostolić iz Draža, koje su polaznicima pojasnile tehnike izvlačenja i oplitanja niti raspletom.

Na drugoj radionici održanoj pod nazivom “Pružanka” o vezu brojem govorili su Pavo Franjin iz Baranjskog Petrovog Sela i Eva Kostolić iz Draža, dok su treću radionicu pod nazivom “Izrada resa tehnikom makrameom” predvodili Anđelka i Kristina Blažević iz Osijeka te Nikola Šuća iz Nuštra.

Na radionicama je sudjelovalo desetak sudionika iz KUU Voćin, KUD “Dika” Slatina, KUD “Lisinski” Našice, KUD “Slavonac” Podravska Moslavina i Udruga “Vretenac” Slatina.

(www.icv.hr, adf, ZAKUD VPŽ)

[g-gallery gid=”613330″]