GRADSKO VIJEĆE Aktualac u znaku pitanja o novom zaduženju, stanju sigurnosti i komunalnoj problematici

U prostorijama Visoke škole Virovitica danas (srijeda), uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, održana je 35. sjednica Gradskog vijeća grada Virovitice. Vijećnici su, između ostalog, odlučivali o proračunu za sljedeću godinu, u planiranom iznosu od 165,7 milijuna kuna, planovima vezanima uz građenje komunalne infrastrukture, programima javnih potreba u športu i kulturi za sljedeću godinu, kao i rješenjima problema vezanima uz pandemiju koronavirusa, a tiče se utjecaja na gospodarstvo i pomoć pogođenima trenutnom situacijom.

Jedna od važnijih odluka današnjeg vijeća, a koja je bila i prvo pitanje vijećnika Miljenka Sabe (klub vijećnika HDZ-HSLS-HSP AS) na aktualnom satu odnosilo se na novo zaduženje Grada. Prema Odluci, Grad planira podići novi kratkoročni kredit u maksimalnom iznosu od 20 milijuna kuna, na rok od godine dana, pa je vijećnika zanimalo koliko je u ovom trenu Virovitica zadužena i kako će se kredit vraćati, zajedno s prekoračenjem po računu, a koje je također planirano u nadolazećem razdoblju.

IMG 20201125 164322 scaled

KRATKOROČNI KREDIT DO 20 MILIJUNA KUNA 

Pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić odgovorio je kako je u ovom trenu Grad Virovitica kratkoročno zadužen u iznosu od 20 milijuna kuna kod Privredne banke Zagrebu okviru revolving linije i koja je realizirana krajem 2019. godine u ukupnoj vrijednosti od 40 milijuna kuna.

– Cjelokupan, odnosno preostali iznos u vrijednosti od 20 milijuna kuna Grad će isplatiti u zakonskom i ugovornom roku do 20.12. ove godine. Kada govorimo o novim zaduženjima, moramo uzeti u obzir proračunski manjak iz 2018. i 2019. godine koji me dočekao kada sam došao na mjesto pročelnika, kao i brojne projekte koji se odvijaju na području grada i za što će se koristiti navedena sredstva. Iako je Gradu odobrena otvorena linija  kratkoročnog kredita od strane PBZ-a u maksimalnom iznosu od 20 milijuna kuna, Grad ne planira realizirati cijeli taj iznos.

Kredit će se koristiti sukcesivno, sukladno trenutnim potrebama i za premošćivanje jaza između priljeva sredstava i dospijeća obveza vezanih uz aktualne projekte u kojima grad mora osigurati predfinanciranje. Kredit će se koristiti s rokom od godine dana od prvog dana korištenja, s fiksnom kamatom od 1,35 posto godišnje, što su dosta povoljniji uvjeti od onih koje smo imali u Zagrebačkoj banci, kada nam je kamata bila veća od četiri posto – rekao je Dražić.

Naglasio je da će korištenje prekoračenja po računu Grada u maksimalnom iznosu od 10 milijuna kuna također biti uvjetovano pristiglim obvezama. – Nastojat ćemo ovaj ‘minus’ koristiti samo u iznimnim slučajevima. Ovim putem moram napomenuti i kako od 15. lipnja ove godine Grad nije u minusu niti jednu lipu. Ovo dakle predstavlja samo mjeru za osiguranje likvidnosti Grada – istaknuo je pročelnik Dražić.

IMG 20201125 165052 scaled

PITANJA NA SUDU 

Oporbu, točnije Nadu Bartolić (klub SDP-HSS-nezavisni) je zanimalo što je Grad poduzeo kako bi od Zagrebačke banke, bivše poslovne banke Grada Virovitice, namirio dug iz slučaja Palm, odnosno ostvario obeštećenje, kako je i najavio gradonačelnik Ivica Kirin, a koji je više puta banku prozvao zbog propusta u kontroli transakcija. I. Kirin odgovorio je kako je slučaj na sudu i da ga stoga ne može komentirati, no da od borbe nije odustao te da nestrpljivo čeka i USKOK da se očituje oko cijele istrage u slučaju Palm, a koja je još uvijek u tijeku.

Vijećnike je zanimalo i stanje sigurnosti na području Virovitice, u svjetlu nedavnog slučaja u kojem je u tučnjavi život izgubio mladi Domagoj Radić (18) iz Lukača. Svi su vijećnici osudili čin i izrazili sućut obitelji sa željom da se više nikada takvo što ne dogodi. I. Kirin je stanje u Virovitici ocijenio sigurnim, ali i upozorio da nasilje ni vandalizam neće tolerirati te pozvao policiju da i dalje rade svoj posao u borbi protiv svih vrsta nasilja, u čemu će im, rekao je, Grad uvijek dati maksimalnu podršku.

Vijećnici su na aktualcu raspravljali i o mjerama pomoći ugostiteljima pogođenima pandemijom koronavirusa, pitanjima sortirnice i reciklažnog dvorišta, pomoći umirovljenicima, izgradnji podzemnih garaža i drugim aktualnim pitanjima. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”613523″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content