Jedinstveni u Hrvatskoj: Dvorac Janković u Cabuni budući Centar za kulturu zdravlja bit će četvrti obnovljeni dvorac u krugu od 20 kilometara

Odlične vijesti stigle su na adresu Virovitičko-podravske županije, a vezano za projekt Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna.

– Obavještavamo Vas da je projektni prijedlog Virovitičko-podravske županije uspješno registriran u sustavu eFondovi. Vaš projektni prijedlog uspješno je prošao 2. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava koja obuhvaća administrativnu provjeru i provjeru prihvatljivosti prijavitelja i partnera, provjeru prihvatljivosti projekta i aktivnosti, provjeru prihvatljivosti izdataka – troškova projektnog prijedloga te ocjenu kvalitete. Projektni prijedlog upućuje se u sljedeću fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava – 3. faza – donošenje odluke o financiranju u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije – stoji između ostalog u dopisu ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, Virovitičko-podravskoj županiji.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su, Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije, pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ.

– Virovitičko-podravska županija se zadnjih godina pozicionirala kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i stavljanja istih u funkciju turizma. Nastavljamo dosadašnji slijed obnove naše kulturne baštine. Uz obnovu Dvorca Pejačević u Virovitici koji je projekt Grada Virovitice, europskim i županijskim sredstvima, obnovili smo ruševnu kuriju u Kapela Dvoru, pretvorivši je u Hotel baštinu Kurija Janković s četiri zvjezdice. Od propadanja smo spasili Dvorac Janković u Suhopolju koji je Centar za posjetitelje, a slijedom toga, obnovit ćemo i Dvorac Janković u Cabuni. To će biti četiri obnovljena dvorca u krugu od samo 20 kilometara. Po tome smo jedinstveni, to nema nitko u Hrvatskoj – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Androvića, o budućem Centru za kulturu zdravlja – Dvorac Janković u Cabuni.

Ukupna vrijednost projekta „Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna“ prijavljenog na poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema iznosi 56.258.679,84 kuna. Projekt će se provoditi u razdoblju od 36 mjeseci.

cabuna

Centar za kulturu zdravlja Dvorac Cabuna, jedan od strateških prioriteta Virovitičko-podravske županije je ulaganje u turističku infrastrukturu. Virovitičko-podravska županija zadnjih godina pozicionirala se kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i stavljanja istih u funkciju turizma. Kako bi se stvorili preduvjeti za unapređenje upravljanja kulturnom baštinom na području Virovitičko-podravske županije i aktivnosti koje u integriranom programu potiču razvoj i promociju tradicije, kulture, zdravog načina života i stvaranje destinacije poželjne za život i razvoj kontinentalnog turizma potrebno je ulaganje EU sredstava u projekt Centar za kulturu zdravlja-dvorac Janković Cabuna koji će biti jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja je novo uspostavljeni turistički proizvod Virovitičko-podravske županije, a koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije.

Predmet projekta je izgradnja i opremanje „Centra za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna“, razvoj interpretativnih i edukativnih multimedijalnih sadržaja za posjetitelje, izgradnja nove pristupne ceste do Centra te promocija novo-razvijenih turističkih sadržaja za posjetitelje na području Virovitičko-podravske županije.

Ciljne skupine projekta su: mladi, obitelji s djecom, posjetitelji srednje i starije životne dobi; Učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studenti i akademska zajednica. U sklopu projekta obnovit će se Dvorac Janković u Cabuni. Projektnim zadatkom postojeća građevina će se rekonstruirati tako da će se prenamijeniti u Centar za kulturu zdravlja.

Centar je zamišljen kao samostalni sklop za kulturu i baštinu područja Virovitičko-podravske županije kroz interaktivni postav u prizemlju. U podrumu centra smješten će biti poligon za tjelesnu aktivnost i edukaciju djece kao i prostor za prezentaciju obnovljenih dvoraca na području VPŽ.

– Kada se završi ovaj projekt, očekujemo povećan broj posjetitelja odredištu kulturne baštine, kao i povećanje broja novozaposlenih povezano s ulaganjima u odredište kulturne baštine. Virovitičko-podravska županija tako nastavlja spašavati ruševne dvorce od sigurnog propadanja. Kako smo spasili Kuriju Janković u Kapela Dvoru, Dvorac Janković u Suhopolju, tako ćemo i ovaj dvorac koji je izgrađen potkraj 19-og stoljeća, no nakon Drugog svjetskog rata je van funkcije te kontinuirano propada zaključio je župan Andrović.

(vpz.hr, ravidra.hr, Foto: VIDRA, Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content