Kroz projekt „Zelena učionica“ učenici i učiteljice OŠ August Cesarec uredili školsko dvorište

Učenici 4. a i 5. b razreda OŠ August Cesarec s učiteljicama Anitom Jendrašić i Jasnom Petrović proveli su u svojoj školi projekt Zelena učionica. Projekt se provodio od 1. siječnja do 30. studenog u suradnji s udrugom Bioteka iz Zagreba koja provodi projekt Lora – Laboratorij održivog razvoja. Cilj projekta bio je urediti školsko dvorište kao sigurno, zanimljivo i poučno okružje za sve učenike škole. Kroz projekt željelo se razvijati svijesti o potrebama održivog razvoja kod učenika koji će svoja znanja primjenjivati u svakodnevnici, te iskustva prenositi iz škole na roditelje i širu lokalnu zajednicu.

Učenici su kroz radionice i predavanja upoznali 17 ciljeva održivog razvoja, te su zajednički odredili koje ciljeve mogu provesti uređenjem dvorišta. Nakon istraživačkog rada o održivom razvoju i provedbi anketa o provođenju istog među mještanima, zajednički je osmišljen plan djelovanja i krenulo se u njegovu realizaciju.

poligon 1

Školsko dvorište trebalo je prvo počistiti, zatim oformiti zeleni otok sa spremnicima za otpad, postaviti skupljač kišnice i učvrstiti postojeću dječju penjalicu. Sljedećim radnim akcijama napravili su se cvjetnjaci od stare opeke, posadilo cvijeće, obojilo drvene klupe za sjedenje te su se postavili novi koševi za smeće. Najopsežniji posao bilo je oslikavanje poligona za igru i vježbanje duž čitavog asfaltiranog područja u dvorištu.

– Ovim putem želimo zahvaliti udruzi Bioteka iz Zagreba na logističkoj i financijskoj pomoći, općini Špišić Bukovica na nabavci spremnika za kišnicu i stare opeke za cvjetnjake te pomoći oko prijevoza zemlje. Našim kolegicama i kolegama Vesni Matovini, Ivanu Selciju, Martini Kucljak, Sanji Barbarić, Lidiji Jakupec Jendrašić i njjihovim učenicima na pomoći u radnim akcijama sadnje i bojanja. Zahvaljujemo i OPG-u Nemet iz Vukosavljevice na donaciji cvijeća te OPG-u Počepan iz Rogovca na suradnji. Naravno uz veliku podršku ravnateljice Ivane Simeunović i naših vrijednih domara Davora Klasića i Damira Gojemerca te roditelja volontera Ive Špegelj Vlahović i Davora Klasića, te tate Nikole Hećimovića i Denisa Jurišića.

cvjetna gredica 1

Zahvaljujemo i tajnici Sportske zajednice VPŽ Dori Međimorec na edukaciji o važnosti kretanja na svježem zraku i pomoći oko osmišljavanja sportskih poligona – kažu marljivi učenici i učiteljice.

Preobrazbu školskog dvorišta pogledajte u fotogaleriji, a održavanje i obogaćivanje sadržaja u njemu nastavlja se i dalje, naravno u skladu s ciljevima održivog razvoja. (www.icv.hr, aj, jp)

spremnik za vodu 1 puz uzdignuta gredica 1 rotated

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content