Lions Club Vereucha već 22 godine služi građanima Virovitice: Na radost potrebitih uspješno osluškuju poziv zajednice

Pomoć djeci, oboljelima, udrugama, obiteljima koje se nalaze u teškoj financijskoj situaciji – sve to pružaju članice Lions kluba Vereucha i tako već pune 22 godine. U vrijeme pandemije koronavirusa, koja je izmijenila način na koji udruge i klubovi sudjeluju u zajednici, razgovarali smo s Anicom Car Marković, predsjednicom Lionsica i zamolili je da nam detaljnije predstavi ovu zajednicu žena humanitarki na našem području.

LC Vereucha osnovan je 1998. Godine. Koliko danas imate članova i koje područje pokrivate?

Da, LC Vereucha je osnovan 1998. godine kao ženski klub. Uz ogromni entuzijazam tadašnjih osnivačica, klub je prerastao u prepoznatljivu humanitarnu udrugu. Danas, nakon 22 godine ustrajnog rada, uz brojne humanitarne i donatorske akcije nas sedamnaest članica i dalje djeluje na plemenitom cilju: pomaganju potrebitima. Dokaz za to su i nagrade koje su primile naše članice za kontinuirano humanitarno djelovanje. Jasna Per Kožnjak primila je nagradu Melvin Jones, zatim ove godine, u povodom stote obljetnice osnutka Lions Clubs International nagrade, dijamantnu značku zaslužile su Ana Bajer Feketić i Jasna Per Kožnjak, a zlatnu Monika Ružić, za pronalaženje novih članica i pomoć pri osnivanju novih klubova. Prije nekoliko godina Klub je primio za svoj predani rad republičko priznanje Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

 

lions1 Custom

Kojim se sve aktivnostima klub bavi – na koji način pomaže ljudima u potrebi i kako doprinosi zajednici?

Članice pomažu školskoj djeci, zatim djeci oboljeloj od dijabetesa, starijim osobama, slijepim i slabovidnim, te obiteljima slabijeg imovinskog statusa novčanim i materijalnim sredstvima koje članice prikupljaju u donatorskim akcijama, ali i iz samostalnih sredstava. Na taj način doprinose svojim nesebičnim davanjem dobrobiti cijele zajednice.

Kako je pandemija koronavirusa utjecala na rad Kluba? Jeste li morali smanjiti aktivnosti ili ih prilagoditi novoj situaciji?

Naravno da je pandemija sve zaustavila. Kako je prosječna starost u klubu iznad 60 godina, morali smo tijekom pandemije smanjiti akcije koje zahtjevaju veću angažiranost članica. No, ipak smo uspjeli u nekim akcijama, kao što je poznati donatorski Pub kviz petkom, koji održavamo već drugu godinu povodom međunarodnog Dana bijelog štapa u suradnji s organizatorima PKP te poznatom lovkinjom iz kviza “Potjera” Moranom Zibar koja nam sastavlja pitanja za kviz. Prikupljene donacije darovane su virovitičkoj Udruzi slijepih i slabovidnih.

Tko i kako može postati član Lions kluba Vereucha?

Želja nam je privući mlade koje su zainteresirani za humanitarni rad. Uvjeti ne postoje, samo želja za radom i pomoći potrebitima. Svakoj osobi koja je barem jednom pomogla na bilo koji način potrebitima poznat je osjećaj zadovoljstva pomaganja. Mislim da je to dovoljna satisfakcija za požrtvovni rad. Članom kluba se postaje na poziv neke od članica, ali zainteresirani se mogu javiti i na e-mail, [email protected].

Bliže se blagdani. Što će raditi LC Vereucha ovog Božića i kakvi su vam planovi za 2021. godinu?

Za sljedeći tjedan u studenom organiziramo akciju “Igračka za svako dijete” gdje prikupljamo igračke za djecu korisnike Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, zatim ćemo u prosincu donirati Socijalnu samoposlugu prije nadolazećih blagdana, te imamo planirano i darivanje obitelji u potrebi. Sljedeće godine će sve akcije ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Planiramo ih mnogo i nadamo se njihovoj uspješnosti.

(www.icv.hr, mlo; foto: Lions klub Vereucha)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content