Mađarska uvela policijski sat: Doznajte možete li preko granice u shopping ili zbog nekog drugog razloga u novim okolnostima

Sredinom prosinca u gotovo deset milijunskoj Mađarskoj moglo bi uzmanjkati bolničkih kreveta za oboljele od COVIDA-19 ako se ostvari najcrnji scenarij, rekao je u srijedu Gergely Gulyas, predstojnik ureda premijera Viktora Orbana. Mađarska je u ponoć s utorka na srijedu uvela izvanredno zdravstveno stanje i policijski sat zbog porasta slučajeva COVIDA-19, što prijeti preopterećenjem bolnica.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó pozitivan je na koronavirus, objavila je novinska agencija MTI u srijedu navodeći da ministar, nema simptoma. Premijer Viktor Orban je objavio da će Mađarska zatvoriti barove i druga mjesta zabave te uvesti policijski sat noću kako bi se ograničilo širenje virusa, objašnjavajući da je to potrebno kako bi se spriječilo da se do sredine prosinca premaše bolnički kapaciteti.

Policijski sat u Mađarskoj, na snazi je od 00.00 do 05.00 sati. Škole ostaju otvorene kao i prodavaonice i restorani. Orban u srijedu je u video poruci na Facebooku poručio svojim sugrađanima da neće biti potrebe za dodatnim strožim mjerama ako Mađari budu poštovali sadašnje mjere obuzdavanja epidemije koronavirusa. U Mađarskoj su do sada od COVIDA-19 umrle 1973 osobe, a oboljelo je 86.769 osoba.

Što to znači za one koji žele u Mađarsku? Naime, prema podacima iz PU virovitičko-podravske, još uvijek vrijedi mogućnost prelaska granice i posjet, bilo zbog shoppinga ili nekog drugog razloga u pograničnom pojasu od 30 kilometara i ne dulje od 24 sata. Za odlazak prema, primjerice Pécsu, treba vam potvrda da ste COVID-19 negativni, a razlog vašeg ulaska u Mađarsku će vas pitati na samom graničnom prijelazu u Barcsu. Ako vas mađarska policija uhvati u prekršaju kazne su rigorozne.

(vpz.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content