Ministar Josip Aladrović: Imamo 2,5 milijarde kuna za pomoć poduzetnicima za prva četiri mjeseca 2021.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, govorio je o mjerama pomoći za iduću godinu, novcu koji je za to predviđen kao i o drugim važnim pitanjima.

Na pitanje zašto se ne ukine veći broj parafiskalnih nameta kako bi poduzetnici osjetili konkretna rasterećenja, ministar kaže kako je Vlada u ovoj godini bila vrlo konkretna.

Kontinuirano smanjujemo neporezna davanja

– U ovoj godini, kada nas je pogodila korona kriza, u planu svih mjera su bila i neka rasterećenja u kontekstu neporeznih davanja. Do sada smo to rasteretili za milijardu i 100 milijuna kuna. Ukupna brojka je oko 4, 4 i pol milijarde kuna. No moramo biti svjesni da neporezna davanja imaju svoju namjenu i da imaju svoja namjenska sredstva, financiraju određene aktivnosti koje su i gospodarskog karaktera i naravno da ne postoji mogućnost apsolutnog ukidanja svih neporeznih davanja. Mi ih kontinuirano smanjujemo, neka ukidamo – kaže Aladrović i objašnjava zašto se ne mogu sva ukinuti.

– To je postupak i proces koji treba kontinuirano smanjivati, mjeriti efekte i ne postoji ukidanja neporeznih davanja i naravno činiti ekonomsku ravnotežu kroz to. Dakle, ne postoji mogućnost ukidanja sada i odmah svih neporeznih davanja nego to mora biti kontinuirani proces kojim ćemo dugoročno rasterećivati poduzetnike – kaže.

Mjere pomoći gospodarstvenicima

– Trenutno mjere su do 31. 12. što se tiče ograničenja radnog vremena s jedne strane, što se tiče očuvanja radnih mjesta s druge strane. Kada govorimo u kontekstu očuvanja radnih mjesta, svjesni smo da epidemiološka situacija nije najpovoljnija i isplanirali smo određena sredstva za sljedeću godinu. Očekujemo da ćemo kroz sljedećih mjesec dana definirati mjere kako će izgledati barem u prvom kvartalu. Trenutno je ono s čime raspolažemo oko 2 i pol milijarde kuna i očekujemo da će nam to za početak godine, za prvi kvartal ili prva četiri mjeseca koja očekujemo da će biti teža nego što smo to radili u ranijim projekcijama i pomoći ćemo na taj način našim poduzetnicima – kaže Aladrović.

– Nema potrebe za novim rebalansom jer smo to projicirali u proračunu za iduću godinu. Moramo biti svjesni da imamo na raspolaganju i React EU, dio EU sredstava, imamo državni proračun, a očekujemo da ćemo i srednjoročne i dugoročne mjere moći financirati i kroz program otpornosti – kaže.

Strahuje li da ćemo u novu godinu ući s brojnim ljudima na burzi rada, Aladrović kaže kako su se očekivale veće turbulencije.

– Naši podaci pokazuju da se to nije dogodilo. Ja sam realističan, optimističan po prirodi. U svoj optimizam ili realizam volim se uvjeriti brojkama. Imamo oko 5000 zaposlenih više, broj nezaposlenih stagnira, čak i pada u odnosu na onaj peak koji se dogodio na početku korona krize. Brojni analitičari su prognozirali kolaps na tržištu rada, ali on se nije dogodio – kaže.

– Mi smo hrabra Vlada – napominje.

O Zakonu o radu razgovara se sa socijalnim partnerima

– Apsolutno nije ništa oko toga stalo. Imamo kontinuirane sastanke sa socijalnim partnerima, s poslodavcima i sindikatima, želimo uskladiti što više onih kritičnih točaka i nakon toga pustiti zakon u zakonodavnu proceduru. Za sada smo na dobrom putu i ja očekujem da ćemo relativno brzo sve one kritične točke oko kojih postoje sporovi definirati – kaže ministar.

(vlada.gov.hr, izvor: Nova TV)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content