MUČENJE I UBOJSTVO 48 CIVILA Zbog neurednih dostavnica odgođena odluka o optužnici za Voćin

Ni jučer nije potvrđena optužnica za jedan od najgrozomornijih zločina iz Domovinskog ratu, počinjenog od srpnja do prosinca 1991. godine, u Voćinu, Bokanima, Humu i Ćeralijama, kada su pripadnici Belih orlova zvjerski mučili i ubili 48 civila. Zbog toga zločina optužene su 32 osobe, predvođene Borivojem Radosavljevićem, komandantom štaba srpske paravojne postrojbe TO Podravska Slatina – piše vecernji.hr

Dio optuženika nedostupan je hrvatskom pravosuđu, a sjednica optužnog vijeća je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena jer sud nije zaprimio diplomatsku dostavu iz Srbije.

U ovakvim slučajevima praksa je da se prije odluke o eventualnom suđenju u odsutnosti o tome obavijeste optuženici koji su nedostupni, te da preko međunarodne pravne pomoći ispitaju i očituju o optužnici tamo gdje žive, uglavnom u Srbiji. Tužiteljstvo je tražilo i da se odredi istražni zatvor trojici optuženika, a o svemu tome odlučit će se na idućoj sjednici optužnog vijeća koja je zakazana za 15. prosinca.

Radosavljević i ostali terete se i za pljačkanje hrvatskih kuća te rušenje župne crkve sv. Marije u Voćinu. Riječ je bila o gotičkoj crkvi iz 15. stoljeća koju su, prema optužnici, prvo pretvorili u skladište oružja i streljiva, da bi je potom 14. prosinca 1991. srušili do temelja aktiviranjem eksploziva i gađanjem hicima iz tenkova.

U optužnici je opisana i tortura koju su civili prošli prije smrti, pa su tako neki zaklani na kućnom pragu, nekima je u kuću ubačena bomba prije no što su dokrajčeni hicima, dok su drugi zarobljeni te odvedeni u kontejnere gdje su satima mučeni noževima i čavlima.

(vecernji.hr, foto: ilustracija, K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content