Nove upute za sve koji žive u zgradama: Jedna osoba u dizalu, svaki dan dezinfekcija tipki, rukohvata…

Uzimajući u obzir trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio nove Preporuke za stambene zgrade, u kojima navode dodatne mjere koje bi se trebale primjenjivati, uz već postojeće osnovne upute o higijeni ruku, održavanju fizičke udaljenosti te sprečavanje širenja kapljica koje nastaju kod kašljanja i govora, piše Večernji.hr.

Predlažu se sljedeće dodatne mjere prilikom korištenja zajedničkih prostora:

1. Na čišćenje dizala primjenjuju se opće preporuke o redovitom čišćenju zajedničkih prostora. Vlasnik zgrade ili predstavnik stanara, koji je odgovoran za čišćenje zgrade neka dogovori da se svakodnevno dezinficiraju tipke, rukohvati, ručke i zidovi dizala.

2. Prilikom korištenja dizala i drugih zajedničkih prostorija u zgradi (npr. stubišta) preporučeno je održavanje fizičkog razmaka od drugih ljudi i nošenje zaštitne maski.

3. Prilikom korištenja dizala, preporučeno je da se u dizalu vozi jedna osoba, ako je dizao manje, ili najviše dvije osobe ako je veći, osim ako su članovi istog kućanstva ili su zajedno putovali do zgrade.

4. Ako dizalo koriste osobe koje nisu iz istog kućanstva ili ne putuju zajedno, svi trebaju nositi zaštitne maske.

5. Ako je moguće, dobro je u zgradi kod dizala ili u dizalu postaviti obavijest o preventivnim mjerama i podsjetnik za održavanje fizičkog razmaka i nošenja zaštitne maske. Ako je dizalo u zgradi veće kvadrature i mogu se voziti istovremeno dvije (ili četiri) osobe, preporučeno je postaviti oznake za položaj osoba s održavanjem fizičkog razmaka (primjerice oznake na podu dijagonalno).

6. Osobe koje koriste dizalo trebaju prije i poslije korištenja tipki u dizalo dezinficirati ruke i što manje dodirivati rukohvate, zidove dizalo i ručke (poželjno je postaviti dozator s dezinficijensom pored dizala).

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content