Održana druga sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj i sastanak povodom organizacije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U Ministarstvu hrvatskih branitelja, u utorak, 10. studenoga održana je 2. sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj i sastanak povodom organizacije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Sastanak je vodio predsjednik Vijeća, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a osim članova Vijeća sastanku su nazočili  gradonačelnik Grada Vukovara, saborski zastupnik Ivan Penava, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut, predstavnici Stožera civilne zaštite Vukovarko-srijemske županije te načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar.

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju i potrebu zaštite zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite te lokalnim stožerima i epidemiolozima izradio je preporuke za obilježavanje Dana sjećanja.

Nazočni na sastanku jednoglasno su prihvatili predstavljene preporuke izrađene za organizaciju odavanja pijeteta povodom Dana sjećanja.

Sve aktivnosti koje su se odvijale ranijih godina u okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, odvijat će se i ove godine, uz prilagodbu aktualnoj epidemiološkoj situaciji i sukladno prihvaćenim zaključcima s današnjeg sastanka. Usuglašen je optimalan okvir za dostojno obilježavanje te odavanje pijeteta žrtvama, a da se pritom ne ugrožava zdravlje građana.

Preporuka je da se u Koloni sjećanja u Vukovaru ne okuplja više od 500 ljudi. Ne preporuča se organizirani prijevoz, a iznimno ako se organizira mora biti u skladu s općim epidemiološkim preporukama.

Sukladno epidemiološkoj situaciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vukovaru, predstavnici lokalnog stožera civilne zaštite te gradonačelnik Grada Vukovara izvijestili su kako neće biti organiziranog smještaja niti prehrane, a rad ugostiteljskih objekata ograničit će se na način da neće biti angažirani pokretni sadržaji, a ostali će raditi do 21 sat, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

Sudionici obilježavanja Dana sjećanja obvezni su nositi maske za lice ili medicinske maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Preporuča se česta dezinfekcija ruku, za što će se osigurati dezinfekcijska sredstva.

Potrebno je održavati razmak između sudionika, a osobe koje sudjeluju u Koloni sjećanja kretat će se u skupinama od 25 osoba, na način da između skupina postoji razmak od 50 metara.

Program paljenja svijeća koji se 17. studenoga tradicionalno odvijao u krugu bolnice, te program početka Kolone sjećanja 18. studenoga, ove godine organizirat će se u Županijskoj ulici ispred Nacionalne memorijalne bolnice.

Sveta misa na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata, održat će se uz obilježen nužan razmak od dva metra između nazočnih.

Ostala obilježavanja koja se održavaju 19. studenoga i 20. studenoga (Borovo, Velepromet, Ovčara) također će se prilagoditi preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te usvojenim zaključcima s današnjeg sastanka.

Svi nazočni na sastanku u zajedništvu su pozvali hrvatske građane koji žele iskazati pijetet svim žrtvama Domovinskog rata, a posebice Vukovara i Škabrnje da u svojim mjestima zapale svijeće, poštujući epidemiološke mjere, te da na taj način izraze dostojanstveno poštovanje prema ovoj tužnoj 29. obljetnici, uz istovremenu brigu o svom zdravlju i zdravlje svojih bližnjih.

(branitelji.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content