OPĆINA SOPJE Održana početna konferencija projekta Drava events II koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. (Interreg V-A)

Danas (petak) je u Mjesnom domu u Sopju održana online početna konferencija projekta Drava events II (Events of the both side of the Drava River), koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. (Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020).

Zbog trenutne situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te kako ne bi došlo do kršenja epidemioloških mjera, početna konferencija održana je s manjim brojem sudionika nego što je to bilo predviđeno. Na konferenciji u Sopju prisustvovali su predstavnici Razvojne agencije VIDRA, predstavnici udruga sa područja općine Sopje koje su uključene u projekt, zamjenik župana Marijo Klement te načelnik općine Sopje Berislav Androš, dok su Partneri na projektu i njihovi uzvanici (predstavnici Hrvata u Mađarskoj) konferenciju pratili online, putem Zoom aplikacije.

Interreg 4

Trajanje projekta je 24 mjeseca, a ukupna vrijednost 339.332,63 eura, od čega je EU sufinanciranje 288.432,72 eura. Prijavitelj (Glavni Korisnik) projekta je Općina Sopje, a Partner na projektu je Općina Drávasztára iz Mađarske. Od ukupne vrijednosti projekta, projektni budžet općine Sopje je 154.310,67 eura, dok je projektni budžet općine Drávasztára 185.021,96 eura.

Opći cilj projekta je očuvanje i promicanje kulturne i tradicijske baštine kroz organizaciju događanja tijekom cijele godine, nadogradnju već postojeće turističke rute, razvijanje slike atraktivnog, autentičnog i jedinstvenog kulturnog odredišta s obje strane rijeke Drave, generiranje većeg broja posjetitelja u regiji i doprinos razvoju turističkih atrakcija s mogućnostima povećanja prihoda. Specifični ciljevi projekta su očuvati i promovirati kulturnu i tradicijsku baštinu organizacijom zajedničkih prekograničnih događanja (kao nadogradnja na postojeću turističku rutu), stvoriti infrastrukturu potrebnu za organiziranje prekograničnih i regionalnih događanja, te promovirati zajedničku prekograničnu kulturnu baštinu.

Interreg 2

Nazočne je sa aktivnostima u projektu, koje će provoditi Općina Sopje, upoznao općinski načelnik Berislav Androš.

– Dugoočekivani projekt Drava events II, koji je prijavljen i odobren u sklopu Drugog poziva na podnošenje projektnih prijedloga Interreg V-a Prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020, danas je zaživio na ovoj početnoj konferenciji. Formalno je ovaj projekt započeo potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, 1. kolovoza ove godine i rok provedbe biti će 24 mjeseca. Na ovoj konferenciji, koja je bila u skladu s epidemiološkim mjerama, sudjelovala je nekolicina ljudi sa naše strane, a sa mađarske strane kroz video konferenciju, sudjelovali su moj kolega Sándor Matoricz, načelnik Općine Drávasztára, predstavnik hrvatske nacionalne manjine u Mađarskom parlamentu Jozo Solga i gospodin András Tálos kao naš programski menadžer iz Zajedničkog tajništva iz Budimpešte. Kroz projekt će biti izgrađena određena infrastruktura te će se provesti deset manifestacija sa naše strane i isto toliko s mađarske strane kroz dvije godine. Suradnja naše dvije općine ne traje tek nekoliko godina, već nekoliko desetljeća, i siguran sam da će se nastaviti i poslije ovog projekta. Što se tiče naše strane, odnosno Općine Sopje, prvo što moramo napraviti iz ovog projekta je uređenje infrastrukture koja je potrebna za organizaciju planiranih manifestacija, a radi se o izgradnji velikog platoa iza zgrade Općine te pristupne ceste između župnog dvorišta i zgrade Općine te izgradnja bine od sto pedeset i osam kvadrata. Nakon toga idemo u izgradnju adventskih kućica i kada to sve budemo imali spremno krećemo u realizaciju manifestacija, za koje se nadam da ćemo moći održati zbog mjera koje su na snazi, a vezane su uz koronavirus. Manifestacije koje planiramo održati su već one tradicionalne (Dravsko proljeće, Zagorske jeseni, Mioljska potkova, Bošporijada, Ivanje, Ribarski dan na rijeci Dravi), a imati ćemo i nešto novih – istaknuo je, između ostalog, načelnik Androš.

Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. (Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014-2020).

jtfdfsfsdf

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content