ORAHOVICA Gradsko vijeće: Proračun za 2020. nije prošao, sada se čeka odluka Vlade RH

U višenamjenskoj gradskoj dvorani održana je 5. izvanredna sjednica Gradskog vijeća Orahovice.

Nakon četvrte, a na kojoj nije prošao gradski proračun za 2020. godinu te je donesen zaključak kako se gradonačelnici daje još jedna mogućnost novog prijedloga proračuna, glavna točka 5. sjednice bila je upravo prijedlog i izglasavanje gradskog proračuna za 2020. godinu.

Niti drugi pokušaj nije donio potvrdu proračuna, naime 10 vijećnika se izjasnilo protiv i pet za. Sjednica je krenula uz raspravu o dostavljenim materijalima gradskog proračuna koja je potom prerasla i u nepotrebne osobne okršaje. No, predsjednik Gradskog vijeća Saša Rister upozorio je vijećnike da se drže teme rasprave i na kraju je došlo do glasovanja.

-Obzirom da je gradonačelnica i na ovu sjednicu dostavila identičan proračun kao na prošloj sjednici s kojim se većina vijećnika nije složila, glasovanje je pokazalo i isti rezultat. Sjednici je nazočilo 15 od 16 vijećnika, jedan vijećnik HDZ-a je naime bio opravdano odsutan i tako je 10 bilo protiv, a pet za – rekao je Rister.

1011vijece 2

Pojasnio je i u kojem će smjeru priča ići dalje.

– S ove sjednice kompletna dokumentacija ide na razmatranje Ministarstvu pravosuđa i uprave i nakon njihove procedure slijedi odluka Vlade Republike Hrvatske. Naime, u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, između ostalog stoji kako na prijedlog središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu samoupravu, Vlada RH istovremeno će raspustiti predstavničko tijelo i raspustiti gradonačelnika ako nakon raspuštanja predstavničkog tijela novoizabrano predstavničko tijelo ne donese proračun u roku od 90 dana od konstituiranja. Budući da proračun u tom zakonskom roku nije potvrđen, stekle su se zakonske pretpostavke za raspuštanje Gradskog vijeća i razrješenje gradonačelnice i doći će nam povjerenik Vlade, no prije svega moramo čekati proceduru ministarstva i posebno odluku Vlade RH da vidimo što i kako dalje – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content