Otvorena nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u obitelji: Dostupna 24 sata dnevno

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koji je osnovan u veljači 2019. godine temeljem Sporazuma o međuresornoj suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Uz premijera Andreja Plenkovića, te ministre, Josipa Aladrovića i Ivana Malenice, sjednici su nazočili i župani Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije, Igor Andrović i Darko Koren.

Uloga Nacionalnog tima, kao i županijskih timova, je aktivno sudjelovanje u provedbi mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja te osiguranje dosljedne provedbe odredaba Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Hrvatski sabor ratificirao 2018. godine, u okviru nastojanja da se ojača zakonski okvir i mehanizme za prevenciju te strože kažnjavaju nasilnici.

– Ta je ratifikacija, unatoč onima koji su obmanjivali javnost u pogledu sadržaja Konvencije, bila i ostaje poruka svim žrtvama i počiniteljima da smo društvo koje nasilje ne tolerira i najstrože ga osuđuje – istaknuo je premijer Plenković,

Poručivši da nasilje nema opravdanja, da se ne smije tolerirati te da je ono odgovornost cijelog društva, premijer Plenković kazao je „da je Vlada u protekle četiri poduzela niz mjera u cilju sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“.

Premijer Plenković kazao je da su određene mjere koje su poduzete nakon ratifikacije rezultat i otvorenog razgovora te kvalitetne i korisne rasprave s predstavnicima udruga i s inicijativom #spasime.

Podsjetio je da je Vlada u lipnju 2019. godine donijela Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a danas će se uvesti u rad Nacionalna SOS linija koja će biti dostupna 24 sata svaki dan u tjednu.

sastanak nacionalni1
Foto: K. Toplak

U svrhu uspostavljanja sigurnih kuća u 6 županija koje još uvijek nemaju osigurane prostore, objavljen je poziv ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna za pomoć u osiguranju, opremanju i funkcioniranju budućih skloništa, a u srijedu su potpisana i dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

U procesu su dodao je premijer Plenković, Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska županija, a Ličko-senjska i Krapinsko-zagorska će javiti na poziv.

MUP je također poduzeo dodatne mjere: donesena je uputa za prioritetno prijavljivanje za kaznena djela, a ne za prekršaje i provedena je edukacija policijskih službenika, pravosudnih dužnosnika i centara za socijalnu skrb.

Što se tiče zakonodavnih aktivnosti, izmijenjeni su i dopunjeni Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon te Zakon o kaznenom postupku. Izmjenama Kaznenog zakona pooštrena je zakonska politika kažnjavanja, propisani su kvalificirani oblici kaznenih djela prema bliskoj osobi i ukinuti je kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka.

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku osigurano je brže procesuiranje počinitelja kaznenih djela nasilja, a ojačan je položaj i prava žrtava.

Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji pooštreno je kažnjavanje, revidiran je pojavni oblik nasilja u obitelji te proširen krug osoba na koje se Zakon primjenjuje.

U prvih devet mjeseci ove godine zabilježen je pad broja počinitelja prekršaja nasilja u obitelji za 10%, a porast broja kaznenih djela nasilja u obitelji za 43,4%, što je rezultat napora policije da se zaštita žrtava jača kroz kaznenopravnu reakciju u odnosu na prekršajno pravno procesuiranje počinitelja nasilja.

Premijer Plenković osvrnuo se i na podatke o nasilju u obitelji u vrijeme epidemije Covid-19, tijekom koje se osobito pratila popunjenost skloništa s ciljem osiguranja dodatnih kapaciteta.

Izvijestio je da je najveći postotak popunjenosti iznosio 71% +, a trenutna popunjenost iznosi 45%, odnosno od ukupno 302 mjesta popunjeno je 136.

– To je veliki broj, preveliki broj za društvo koje je protiv nasilja – poručio je.

Dodao je da su, kada je riječ o smještaju, iskoraci napravljeni i kroz Zakon o socijalnoj skrbi, po kojima će žrtve nasilja u obitelji kojima je osiguran privremeni smještaj u kriznim situacijama imati pravo na 50% iznosa zajamčene minimalne naknade, kao priprema za samostalan život i integraciju u zajednicu.

Premijer Plenković kazao je da se, prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj za sada ne može konstatirati da je došlo do porasta nasilja za vrijeme epidemije.

– Postoji snažna politička volja da se nastavimo boriti protiv nasilja nad ženama. Ovo pitanje zahtijeva snažan angažman niza resora. Kroz dijalog i sugestije ćemo se osloniti na partnerstvo s udrugama i inicijativama jer samo netko tko je prošao kroz cijelu traumu ili je nekoga pratio kroz tu traumu je svjestan koliko aktera treba djelovati brzo, učinkovito i pravodobno da bi nam broj slučajeva nasilja bio manji – poručio je premijer Plenković i dodao kako će ta tema i dalje biti prioritet djelovanja svih danas okupljenih sudionika sastanka.

(vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content