Plenković: Situacija je vrlo ozbiljna, Stožer će donijeti nove mjere

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala se sjednica Vlade. Na sjednici Vlade ministri su dobili informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus. Na dnevnom redu je, između ostalog, bio i prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona te Prijedlog odluke o pokretanju izrade Strategije za sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine, piše Večernji.hr.

U početku sjednice premijer se osvrnuo na jučerašnji Dan sjećanja u Vukovaru. Drago mu je, kaže, što je tamo bio i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

– Poruke koje upućujemo ovom gradu su konzistentne i stalne – rekao je.

– Imali smo i vrijedan projekt kupnje 21 elektromotornog vlaka od HŽ putničkog prijevoza od naše tvrtke Končar vrijedan 150 milijuna eura, financiran europskim sredstvima, to je jako dobar potez – rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom te je najavio nove mjere za sprečavanje širenja virusa.

– Cijela situacija vrlo je ozbiljna, u tri zadnja tjedna u listopadu smo imali udvostručenje broja zaraženih gotovo svaki tjedan. U posljednja tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo uveli. I dalje zabrinjavaju brojke koje su na dnevnoj razini visoke. Mjere su očito usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati na način na koji bismo to htjeli. Trebamo dodatne napore kako bi se smanjilo opterećenje za zdravstveni sustav. Razgovarali smo kako bi Stožer na temelju preporuka i znanstvenika i epidemiološke struke izradio paket novih mjera kojim ćemo nastojati organizirati naš život i naš rad tako da se smanji intenzitet širenja epidemije – rekao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako se pripremaju za uvođenje novih mjera.

– Pripremljene su opcije uvođenja dodatnih nužnih epidemioloških mjera za razinu Hrvatske. Kao što smo i najavili, ako ovaj tjedan brojevi budu dalje u rastu, moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog i bolničkog sustava – rekao je Davor Božinović.

U proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio je pet novih odluka vezanih za pooštravanje, odnosno uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mjera u županijama, tako u ovom trenutku 10 županija ima strože mjere od onih na nacionalnoj razini.

Što se tiče provođenja nadzora, u proteklom tjednu inspektori su obavili više od 17.800 nadzora poslovnih subjekata, klubova, drugih ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja, izvijestio je Božinović. Izdali su 723 upozorenja, uz 20 prekršajnih naloga, ukupnog iznosa 600.000 kuna.

(vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content