POČELO DOŠAŠĆE Fra Vedran Kos: Treba se ostaviti sentimentalističkog kršćanstva i svoje povjerenje staviti u Krista

Prva je nedjelja Došašća, vremena kroz Crkvenu godinu u kojoj se vjernici pripremaju za blagdan Božića. Svetu misu u župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici, a koju je izravno prenosio ICV radio, predvodio je fra Vedran Kos, koji je vjernike u konkretnoj i ozbiljnoj propovjedi  pozvao na ustrajnost, molitvu i povjerenje u Krista, u teškom periodu u kojem se ovog adventa nalazi cijeli svijet.

Kritizirao je površnost konzumerizma koji kršćanske elemente koristi isključivo u svrhu da podilazi masama, da im emotivno servira ponudu u kojoj će što više potroštiti za blagdane, a same ostaviti duhovno prazne. Nazvao je to “sentimentalističkim, nerealnim kršćanstvom” od kojeg, rekao je, nije izuzeta ni Crkva: vjernici zato često ne vide dalje od lažnog sjaja. Kritizirao je i svećenike, s naglaskom na stjecanje znanja koje im umjesto poniznosti i služenja donosi oholost i iskrivljenu razboritost.

candle 386607 960 720
foto: pixabay.com

-Nije problem kada konzumerizam sa svojim sjajem ostaje samo na potrošnji, u vanjskom svijetu, već je problem kada taj svijet ulazi i u Crkvu, pa od vjere u Boga čini samo lijepu, razdraganu, sentimentalnu priču u kojoj se valja sakriti kada surova realnost života čovjeka pritisne uz zid, da ne kažemo uz pod. Kršćanstvo nije bijeg od stvarnosti kada nam je teško, ono naprotiv znači suočavanje sa stvarnošću svakodnevnog života koje smo pozvani živjeti u skladu s moralnim načelima Crkve i njene duge tradicije – rekao je fra Vedran Kos.

POSLJEDICE OSOBNIH I JAVNIH GRIJEHA 

Citirajući pokojnog blaženika Alojzija Stepinca, opisao je kako se današnje stanje može vidjeti i kao odraz posljedica svakog osobnog i javnog grijeha na duhovno, psihološko i tjelesno stanje ljudi. Korijen današnjeg stanja su osobni i javni grijesi koje moramo početi rješavati čim prije i to radikalnom promjenom vlastitog života, odnosno obraćenjem, na koje smo posebno pozvani u ovom vremenu, poručio je fra Vedran Kos.

Mnogima će se činiti, rekao je fra Vedran Kos, kako su ovo “posljednja vremena” uspoređujući ovu godinu s biblijskim izvješćima vezanima uz propast Babilonske kule i Velikog potopa.

crkva Custom

– Velike nedaće i tada su zadesile čovječanstvo jer su otpali od Boga. Kao nekad Babilonska kula, i današnje su odluke mnogima kamen spoticanja zbog kojih se više nitko ne razumije, dok su s druge strane mnogi opušteni i provode dane u opijanju, veselju i zgrtanju materijalnih dobara, kao i čovječanstvo prije velikog biblijskog potopa, kada je na zemlji ostao samo Noa i njegova obitelj – upozorio je.

SAČUVATI VJERU I ZDRAV RAZUM 

Fra Vedran Kos pozvao je vjernike da ispravno “čitaju znakove vremena” i ne daju se smesti poteškoćama, već da ustrajnom nadom svoje molitve prikazuju Bogu, koji je jedini gospodar vremena.

-Sudbina svijeta u našim je rukama. Hoćemo li se dakle probuditi, kako nas danas Isus poziva u Evanđelju i vratiti se Gospodinu ili ostati na istome? Vrijeme Došašća je prekrasno vrijeme i treba biti ispunjeno ugodnim osjećajima, obiteljskom toplinom, ali pri tome je bitno i sačuvati zdrav razum, zdrav strah Božji, kako bismo znali čitati znakove svog vremena, biti u trajnoj povezanosti s Gospodinom i onda nema ni straha ni brige ni za što drugo.

Molimo Gospodina da nam udijeli dar mudrosti, razuma, snage i straha Božjega, kako bismo u ovim složenim i zbunjujućim povijesnim trenutcima ostali trijezne, hladne glave i zdravog razuma, uzdajući se posve u Krista i njegovu pobjedu nad zlim. Na tom putu Isus nam daje svoju Majku kao zaštitnicu i zagovornicu koja neka nas svojom majčinskom ljubavlju prati svaki dan – ohrabrio je vjernike fra Vedran Kos. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content