Povodom Međunarodnog dana djeteta besplatna projekcija nagrađivanog filma Đure Gavrana “Jedna od nas”

U povodu Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava danas, 20. studenog, dokumentarni film “Jedna od nas” nagrađivanog redatelja i scenarista Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenim stranicama filma u vremenu od 20 do 24 sata.

Film je inspiriran potresnom pričom na temu seksualnog zlostavljanja djece, a radnja se odvija za vrijeme petnaeste godišnjice mature i prikazuje reakcije razrednih kolega koji spoznaju kako je kolegica s kojom su četiri godine išli u razred srednje škole, žrtva obiteljskog seksualnog zlostavljanja.

Među sudionicima večere u filmu je i sam autor Đuro Gavran koji je, kako ističe, filmom želio podići svijest o problematici seksualnog zlostavljanja djece kako bi se u konačnici pomoglo žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva. Stoga je pokrenuo i kampanju , koja uz osvještavanje javnosti o problemu i poticanja žrtve da progovore o svojoj trauma, djeluje na uvođenju programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao dio obaveznih školskih preventivnih programa.

Da je situacija alarmantna govore podaci kako je svako peto dijete doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja, 85 posto počinitelja je osoba bliska žrtvi, 90 posto zlostavljanja ne bude nikada prijavljeno ili otkriveno, dok u samo četiri posto slučajeva postoje materijalni dokazi.

Žrtvama je u prosjeku potrebno čak 13 godina da progovore, a često su uzrok tome i reakcije osobe od povjerenja kojoj se dijete odlučilo povjeriti. Najčešće su to sumnja, negiranje i relativiziranje djetetovog iskaza, pa do agresivnosti prema počinitelju.

Kako bi se potakli razgovori o ovoj osjetljivoj temi maturanti iz cijele Hrvatske mogu prijaviti svoj razred za besplatno gledanje filma i online Q&A događaj s autorom filma i stručnom osobom iz prevencije seksualnog nasilja. Prvi krug prijava završava s današnjim danom (20. studenog), a prijaviti se može putem poveznice.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content