Predstavljen paket mjera pomoći poduzetnicima: Za pad prometa od 60 posto Vlada će pokriti najam, komunalije, HRT…

Novi paket mjera pomoći dijelu gospodarstva kojemu je zbog suzbijanja epidemije covida-19 obustavljena djelatnost iznosit će 2.1 milijardu kuna, a obuhvaćat će potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i “covid-kredite” – rekao je na početku sjednice vlade premijer Andrej Plenković.

Te mjere su, kako je rekao, na tragu politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru, piše Index.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Ustvrdio je da je vlada do sada očuvala 630 tisuća radnih mjesta i pomogla 107 tisuća poduzeća, isplativši ukupno 7.4 milijarde kuna.

Tri mjere

Najavio je nastavak potpore od 4000 kuna za plaće radnika tijekom obustave poslovanja uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Radi se o ukupnom neto iznosu od 320 milijuna kuna, a kad se pribroje doprinosi, to je 470 milijuna kuna.

Vlada će ići i s pokrivanjem dijela ili kompletnih fiksnih troškova tijekom obustave rada za sektore koji su pogođeni mjerama, i to ako im promet u prosincu padne za najmanje 60 posto u odnosu na lanjski prosinac.

Ta mjera bi prema vladinim procjenama trebala koštati 250 milijuna kuna.

Povrh toga, dodao je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om pripremljen je novi paket “covid-kredita” u ukupnom iznosu od 1.3 milijarde kuna.

– Na ove tri točke baziramo potporu privatnom sektoru, tj. onima koji su pogođeni protuepidemijskim mjerama koje su trenutno na snazi. Sve skupa paket će iznositi 2.1 milijardu kuna – rekao je Plenković.

– Vlada na ovaj način izlazi u susret gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima i nastoji, kao i do sada, u vrijeme vrlo specifične 2020. godine pomoći građanima, gospodarstvu i poduzetnicima – dodao je.

Marić predstavio novu mjeru

Marić je nešto kasnije govorio o mjerama za poduzetnike.

– Rekli smo da ćemo se naći s predstavnicima poduzetnika i obrtnika. Objedinjujemo cijeli paket. Ja bih predstavio jednu novu mjeru – kazao je i dodao da se odnosi na one kojima je obustavljen rad.

Kaže da pad prometa mora biti 60 posto ili više.

– Ona bi podrazumijevala kompenzaciju dijela fiksnih troškova. Naša je ideja da im se to kompenzira. To je najam prostora, pričuva, komunalije, komunalna naknada, internet, fiksna telefonija, knjigovodstvo, HRT, spomenička renta – rekao je Marić.

(index.hr)