Spašavateljica iz HGSS Stanice Orahovica Marika Marić otkrila par savjeta za sve koji planiraju izlet na otvorenom

Boravak u prirodi izuzetno je zdrav, no ako nismo pripremljeni, on se vrlo lako može pretvoriti u noćnu moru. Srećom, “upadnemo” li u probleme tu je nesebična ekipa volontera HGSS-a koja izdvoja svoje vrijeme, znanje, uložen trud u osposobljavanje, svoju snagu i izdržljivost kako bi pomogli izgubljenima i unesrećenima diljem Hrvatske.

No kako do potrebe za time uopće ne bi došlo, spašavateljica Marika Marić otkrila je par korisnih savjeta kao domaću zadaću za svakoga tko planira izlet na otvorenom.

  1. Naučite poslati lokaciju s vašeg mobitela, neovisno o karti ili platformi koju koristite.
  2. Napunite mobitel. (Ako ste se izgubili, a baterija vam je poluprazna, razmislite koliko poziva možete obaviti dok vam se ne isprazni. Prvo nazovite 112 i slijedite upute.) Pišite SMS poruke umjesto poziva (štedite bateriju).
  3. Uvijek nekome javite gdje idete – na koje područje, koliko vas neće biti i kad se planirate vratiti. Neka ta osoba bude zadužena da obavijesti HGSS i kaže joj vašu rutu u slučaju da joj se niste javili na vrijeme i ne može vas kontaktirati.
  4. Ponesite u torbi: rezervnu odjeću, vodu, prvu pomoć, nešto slatko i lijekove koje koristite. Dobro je imati i svjetiljku (neovisno o veličini) te šibice ili upaljač.
  5. Nikuda bez astro folije! Taj maleni dodatak ne zauzima puno mjesta u torbi, a može značiti doslovno spas od smrzavanja ili toplotnog udara. Kada se želite ugrijati – okrenite srebrnu stranu prema tijelu (zlatna van), ako se želite ohladiti, obrnuto – okrenite zlatnu stranu prema tijelu.
  6. Odjenite se slojevito, a na nogama nosite visoke patike ili gojzerice.
  7. Proučite kartu i razmislite koliko vam vremena treba za planirani izlet, osobito povratak. Naime, u šumi mrak pada sat vremena ranije nego na otvorenom, pa se u ovo jesensko doba počinje mračiti već oko 15 sati!

(www.icv.hr, mlo; foto: I. Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content