Stiže klimatološka zima, a s njom i moguć prvi snijeg: Do kraja tjedna očekujemo vremenski „čušpajz“

Prije 27 godina smo na današnji dan “lopatali”. Službena mjerenja u bazi DHMZ-a za područje Virovitice postoje od 1951. godine. Najdeblji snježni pokrivač tijekom studenog od 33 cm, mjerili smo 30. studenog 1993. godine.

U tjednu pred nama očekujemo gotove sve tipove oborina (kišu, snijeg, susnježicu, ledenu kišu, sugradicu, soliku…), nagle izmjene u strujanjima zraka isto kao i naglo zatopljenje za vikend, nakon hladnijeg vremenskog perioda.

Pogoršanje vremena na područje Virovitičko-podravske županije očekujemo tijekom srijede. Još ćemo sutra nakon mjestimične magle ili sumaglice uživati u suhom, ali hladnom vremenu.

Tijekom srijede do kraja dana s juga očekujemo dolazak frontalnog sustava i oborine koje će u početku biti u obliku snijega, koji će s postupnim porastom temperature zraka u višim slojevima atmosfere (cca 1500 metara) prelaziti u susnježicu, sugradicu, soliku i kišu koja bi se u noći sa srijede na četvrtak te tijekom četvrtka u prijepodnevnim satima mjestimice mogla smrzavati pri dodiru s hladnom podlogom (ledena kiša). Od petka očekujemo suho i stabilno vrijeme i porast temperature zraka, a sunčanih razdoblja neće nedostajati. Temperature zraka od četvrtka u porastu, osjetnije u dane vikenda. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -4°C do 8°C u dane vikenda. Najviše dnevne od 2°C do 13°C ili koji stupanj više tijekom nedjelje.

Vjetar će s istočnih i sjeveroistočnih smjerova tijekom četvrtka do kraja dana okretati na južne i jugozapadne smjerove tijekom subote i nedjelje i jugoistočne.

Snježni pokrivač?

Dekorativni (1-5 cm) snježni pokrivač tijekom srijede u poslijepodnevnim i večernjim satima najizgledniji je u zapadnim, južnim i brdovitim predjelima županije (iznad 200 metara).

U većem dijelu županije snježni pokrivač se ne očekuje! Ali padanje snijega ipak da.

(www.icv.hr, kp)

 

 

 

 

 

Oprez!

 

U noći sa srijede na četvrtak te tijekom četvrtka zbog zagrijavanja atmosfere u višim slojevima snijeg će prelaziti u kišu koja će se na hladnoj podlozi lediti ili smrzavati pri dodiru.

 

Tako da treba biti oprezan.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content