Tko i kada koristi TENS uređaj?

TENS uređaj ili električni neurostimulator je idealan način ublažavanja akutne (primjerice, nakon operacije) ili kronične boli (primjerice, u donjem dijelu leđa). Ovaj uređaj na neinvazivan način blokira signale boli koje živci šalju mozgu ili leđnoj moždini. Ime TENS je akronim za transkutana električna nervna stimulacija.

Elektrode TENS uređaja se stavljaju na kožu gdje se pojavljuju bolovi. Električni pulsovi se šalju kroz te elektrode u kožu da bi stimulirali živce. Tako se oslobađaju endorfini koji blokiraju odlazak signala bolova do mozga. Osoba će osjetiti trnce na zahvaćenom području te će uređajem kontrolirati jačinu stimulacije. Moguće ju je ubrzati ili usporiti te promijeniti obrazac pojave trnaca. Bitno je da stimulacija nije bolna, nego ugodna.

TENS uređaj se pokazao kao vrlo učinkovit jer se koristi u različitim situacijama:

  • za poboljšavanje cirkulaciju
  • za ubrzavanje zacjeljivanja
  • za poboljšavanje pokretljivosti i funkcije
  • za poboljšavanje spavanja
  • za ublažavanje migrena
  • za poboljšavanje zdravlja srca
  • za smanjivanje potrebe za konzumiranjem lijekova protiv bolova.

Osobe koje imaju koristi od ovakvih uređaja su najčešće one s jakim bolovima (čiji je uzročnik poznat). Primjerice, kronična dugotrajna bol u leđima koja je uzrokovana problemom s diskom ili degeneracijom, neuspješnom operacijom leđa, itd. može se ublažiti TENS uređajem.

Osim toga, pokazalo se da TENS uređaj pomaže osobama s dijabetesom i kompleksnim regionalnim bolnim sindromom.

Koristan je ljudima koji pate od boli uzrokovane rakom, migrenama ili određenim upalnim stanjima (reumatoidni artritis ili artroza). Isto tako, pokazao se korisnim osobama i sportašima koji imaju upalu ili istegnuće mišića od prenaprezanja.

TENS uređaj se često preporučuje pacijentima nakon operacija (primjerice, srčanih zahvata, otvorene operacije potpune ili djelomične zamjene zgloba, itd.) da bi ublažila postoperativna bol.

U nekim vrlo rijetkim slučajevima TENS uređaj se koristi za nesanicu, umor te ublažavanje bolova od menstruacije.

Osim toga, bitno je spomenuti da se TENS uređaj ne koristi uvijek sam kao oblik terapije. Često ga liječnici preporučuju u kombinaciji s vježbanjem, fizikalnom terapijom, tehnikama relaksacije, analgeticima, itd. da bi pomogli ljudima s određenim stanjima.

Mnogi korisnici su zadovoljni s TENS uređajem jer su lagani (možete ih ponijeti sa sobom u torbi) i jednostavni za korištenje. Uređaj ne uzrokuje nikakve nuspojave (poput mučnine, vrtoglavice, problema s probavom, umora, itd.) koje bi ljudi imali da uzimaju određene lijekove protiv bolova. Osim toga, iako je TENS uređaj najbolje koristiti onda kada to preporuči liječnik, pokazalo se da nudi ugodnu masažu osobama koje nemaju nikakvih bolova niti su im ukočeni mišići. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content