Traju radovi na crpnoj stanici putem koje će se voda iz rijeke Drave dovoditi do krajnjih korisnika sustava navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac

Uz sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, te Đolta koji je ljetos pušten u pogon, Novi Gradac – Detkovac treći je sustav navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije koji se trenutno gradi. Oko 750 hektara površine (uz Đoltu to je oko 1.000 hektara navodnjavanih polja nap.a.) sustava Novi Gradac – Detkovac, natapat će se vodom iz rijeke Drave. Vrijednost oba sustava (Novi Gradac – Detkovac i Đolta), za koje su europska sredstva dobivena u stopostotnom iznosu, iznosila je 55 milijuna kuna.

Inače, Virovitičko-podravskoj županiji je odobreno i financiranje sustava Kapinci – Vaška II. faza u vrijednosti 36.907.325 kuna. Projektom Kapinci – Vaška II. faza, predviđeno je proširenje dosadašnjeg Sustava navodnjavanja za dodatnih 568 hektara. Područje proširenja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha.

novi gradac detkovac 5
Foto: K. Toplak

Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Prema projekciji, Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza će se putem cjevovoda spojiti na postojeći sustav, te će se i ovih 568 hektara, također natapati vodom iz rijeke Drave.

Inače, radove na sustavu navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac izvodi tvrtka Brana d.o.o. iz Virovitice. Na navedenom sustavu navodnjavanja postavljena su cijevi za navodnjavanje, a trenutno su radovi na crpnoj stanici putem koje će se voda iz rijeke Drave dovoditi do krajnjih korisnika. Pogledajte kako to izgleda iz zraka.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content