U akciji “Manje oružja – manje tragedija” prikupljena veća količina oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava

Na području Virovitičko-podravske županije tijekom listopada provedena je akcija pod nazivom “Manje oružja – manje tragedija”, a danas (utorak) je tim povodom održana i konferencija za medije na kojoj se, na posebnom štandu ispred zgrade Policije na prostoru bivše vojarne u Virovitici, moglo vidjeti prikupljeno vatreno oružje kratkih i dugih cijevi, te streljivo raznih kalibara.

Prikupljeno je čak i 15 ručnih bombi no iz sigurnosnih razloga one nisu bile izložene na štandu. Ovakve akcije Policijska uprava virovitičko-podravska provodi već dugi niz godina, a ove godine pridružili su im se i branitelji, pripadnici Županijske HVIDR-e zajedno s gradskim HVIDRA-ma.

IMG 20201124 095315

Načelnik PU VPŽ Siniša Knežević izrazio je zadovoljstvo prikupljenim oružjem, te se i ovom prilikom zahvalio svima koji su doprinijeli da se na ovaj način spriječe tragedije koje su nažalost sveprisutne, a jedna se desila i nedavno u Zagrebu.

-Istina je da je nemili događaj na Markovu trgu bio svojevrstan okidač za provođenje ove akcije, ali moram napomenuti da se oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva mogu dragovoljno predati svaki dan i to bez vremenskog ograničenja i bilo kakvih sankcija. Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje, a to se odnosi na automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u dugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i drugo. U posljednjih nekoliko godina koliko traje ova akcija na području Policijske uprave virovitičko-podravske, građani su dragovoljno predali velik broj raznog automatskog, poluautomatskog, rasprskavajućeg i eksplozivnog oružja te streljiva, što dovoljno govori da kod građana još uvijek postoji određena količina spomenutog nelegalnog oružja zaostalog iz Domovinskog rata – rekao je Siniša Knežević.

IMG 20201124 100217

Načelnik PU virovitičko-podravske iskoristio je ovu priliku kako bi još jednom pozvao građane na suradnju.

-Ponavljam, protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, tako da s obzirom na pretpostavku da nedozvoljenog oružja ima još dosta na našem području, pozivam sve građane na suradnju, bilo da predaju oružje ili dostave prijavu o nađenom oružju. Posebno upozoravam da se sva eksplozivna sredstva nikako ne diraju nego se o tome obavijesti policiju. Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju. Nakon poziva, na njihove kućne adrese uputiti će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje i preuzeti i na taj način osigurati građanima anonimnost i sigurnu predaju oružja – rekao je načelnik PU VPŽ Siniša Knežević.

IMG 20201124 095248

Zahvalio se svojim djelatnicima na izuzetnom trudu i zalaganju tijekom cijele godine, ali isto tako i braniteljima HVIDRA-e na čelu s predsjednikom Županijske HVIDR-e Matom Bubašem i predsjednicima gradskih HVIDRA-i koji su i ovom prigodom napravili odličan posao.

Predsjednik Udruge HVIDR-a Virovitica Mirko Poljanac također je iskazao zadovoljstvo rezultatima akcije, ali i zalaganjem branitelja.

-Držim da je vrlo korisno što su se u ovu akciju uključili branitelji, jer velika većina nedozvoljenog oružja i svega ostalog potiče iz Domovinskog rata. Možda je nekim braniteljima koji su imali oružje bilo neugodno predavati ga policiji, pa su radije to oružje predali svojim kolegama braniteljima koji su prikupljali oružje. No neovisno o tome pozivam sve branitelje da to učine ako još nisu i da ne moraju osjećati nikakvu neugodu pred službenicima policije. Nadam se da će se svo ono oružje koje je ostalo na terenu doći u policijsko skladište – rekao je predsjednik Udruge HVIDRA Virovitica Mirko Poljanac.

IMG 20201124 095319

Velik dio branitelja je sakrio svoje oružje, eksplozive i slično i u međuvremenu su umrli, tako da je dio tog oružja zakopan u zemlju, dio po tavanima ili podrumima…

-Možemo se samo nadati da će se isto što prije naći i na taj način spriječiti tragedije. Hvala i građanima i braniteljima i nadam se da ćemo i dalje surađivati i očistiti naš teren od tog zla. Svi oni koji si žele zadržati oružje kao suvenir iz rata moraju ga prijaviti policiji gdje će se to oružje onesposobiti za vatreno djelovanje, pa onda se može izvjesiti na zid nečije kuće kao sjećanje na naše slavne dane Domovinskog rata – zaključio je Poljanac.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content