U Kuriji Janković održana početna konferencija projekta “Moja kućica, moja slobodica”

U Kuriji Janković u Kapela Dvoru danas (petak) je održana početna konferencija EU projekta “Moja kućica, moja slobodica”, kojeg samostalno provodi Dom za starije i nemoćne osobe Borova (općina Suhopolje) uz podršku VIDRA – Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Upravljačko tijelo u provođenju projekta predstavlja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok uloga posredničkog tijela druge razine pripada Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Tom prigodom ravnateljica Doma za starije osobe Borova Zlata Rončević, zajedno s djelatnikom Doma u Borovi zaduženim za ovaj projekt Michellom Momčilovićem, predstavila je projekt kojem je cilj promicanje socijalne uključenosti i ravnopravnosti spolova kao i smanjenje predrasuda i diskriminacije.

-Kroz ovaj projekt koji je započeo ove godine i vrijedi 5,7 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i koji je za nas započeo u srpnju ove godine i traje do 15. svibnja 2023. godine, osobama s mentalnim oštećenjem te starijim i nemoćnim osobama će se osigurati izvaninstitucijske socijalne usluge čime će se doprinijeti smanjenju broja korisnika smještaja kao institucijske skrbi. Ulaganja u socijalnu infrastrukturu omogućit će širenje mreže izvaninstitucijskih usluga u zajednici – naglasila je tom prigodom ravnateljica Rončević te dodala da će ovaj projekt u konačnici, osobama s mentalnim oštećenjem te starijim i nemoćnim osobama osigurati izvaninstitucijske socijalne usluge čime će se doprinijeti smanjenju broja korisnika smještaja kao institucijske skrbi i prevenciji institucionalizacije.

IMG 2310 Medium

Ulaganja u socijalnu infrastrukturu omogućiti će širenje mreže izvaninstitucijskih usluga u zajednici i to: usluge organiziranog stanovanja, usluge cjelodnevnog boravka i usluge pomoći u kući.

-Za odrasle osobe s mentalnim oštećenjem projekt će osigurati izvaninstitucijsku uslugu boravka za 10 novih korisnika iz zajednice, izvaninstitucijsku uslugu organiziranog stanovanja za 16 korisnika koji će prijeći u stambene jedinice iz institucije, radne aktivnosti kao dio obje prethodno navedene usluge – istakao je tom prigodom djelatnik Doma u Borovi zadužen za ovaj projekt Michell Momčilović.

Za starije i nemoćne osobe projekt osigurava uključenje 20 novih korisnika u postojeću uslugu pomoći u kući kroz dostavu obroka.

-Projekt uključuje četiri lokacije, zgradu Doma u Borovi, Roh Bau zgrada u vlasništvu Doma te dvije kuće u mjestu Borova koje će se obnoviti, opremiti te će se urediti njihov okoliš kako bi bile prihvatljive za organizirano stanovanje. Uz to, planirana je i nabava tri vozila koja će služiti za potrebe djelatnika izvaninstitucijske skrbi, nabava poljoprivredne mehanizacije za radne aktivnosti doma te zapošljavanje novih djelatnika u svrhu održivosti projekta – rekao je između ostaloga Michell Momčilović.

IMG 2318 Medium

Na početnoj konferenciji su uz djelatnike Doma u Borovi nazočili i predstavnici VPŽ na čelu s dožupanom Darkom Žužakom, predstavnici Općine Suhopolje predvođeni načelnikom Sinišom Horvatom, predstavnici Regionalne agencije za razvoj VPŽ, predstavnici sličnih udruga s područja Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije i drugi uzvanici.

Načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat istakao je zadovoljstvo što se ovakav hvalevrijedan projekt provodi upravo u općini Suhopolje.

-Najvažnije je to da se ovim projektom našim ranjivim skupinama omogućuje ono što oni doista žele, neovisnost, samostalno kretanje i organizirano stanovanje. Uistinu hvalevrijedan projekt koji će omogućiti kvalitetniji život korisnika, ali također i djelatnika kojima će zasigurno unaprijediti obavljanje njihovih poslova – rekao je načelnik Siniša Horvat koji se i ovom prilikom zahvalio svim djelatnicima Doma u Borovi na ustrajnosti i dosadašnjem vrlo kvalitetnom radu.

IMG 2314 Medium

Zamjenik župana Darko Žužak napomenuo je da nije puno onih ustanova i udruga koje su se odlučile za ovakve hvalevrijedne projekte.

-Vjerujem da će se ovim projektom zajedno s još nekoliko sličnih projekata ostvarenih u našoj županiji, kao i onima koji će u skoro vrijeme ugledati svjetlo dana, znatno poboljšati život i mogućnosti svih naših građana u potrebi, počevši od onih najmlađe životne dobi, pa do onih starijih građana. Držim da je naša županija s tim u vezi krenula dobrim putem i da može poslužiti drugima za primjer, a sve prvenstveno zahvaljujući institucijama kakva je i Dom za starije i nemoćne osobe u Borovi – rekao je tom prigodom zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content