USUSRET MARTINJU Policija će do 16. studenog alkotestirati sve vozače koje zaustavi

Alkohol je prepoznat kao jedan od češćih uzroka stradavanja na cestama, a s čašicom više neki vozači posebice su skloni sjesti za volan u vrijeme Martinja pa je policija najavila pojačani nadzor u prometu, prenosi Index.hr.

Policijske uprave diljem Hrvatske alkotestirat će sve zaustavljene vozače do 16. studenoga, kad se slavi narodni običaj krštenja mošta Martinje ili Dan Svetog Martina s obzirom na to da se u to doba godine povećava rizik da će dio vozača koji su konzumirali alkohol upravljati vozilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Osim što će alkotestirati sve zaustavljene vozače, prometni policajci nadzirat će brzinu kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima i dječje sjedalice te nepropisnu uporabu mobitela, ali i druge prekršaje koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme akcije policajci će i tijekom dana pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine.

Policija: Cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi-prijevoz do kuće

Za vozače koji odluče popiti pokoju čašicu policija je objavila preporuke, pozivajući ih da u takvom stanju ne sjedaju za volan, već da osiguraju alternativni način prijevoza, poput javnog prijevoza ili taksija, i iskažu odgovornost prema sebi i svim drugim sudionicima u prometu.

Opcija za vozače pod utjecajem alkohola je da ostave parkiran automobil i do odredišta krenu pješke ili da se u društvu unaprijed dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag.

– Vozači razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće, ne dozvolite da postanete crna statistička brojka, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan, imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu – poručili su iz policije.

Policija savjetuje vozačima da ne sjedaju za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića te da preko vikenda i u noćima povećanog rizika voze sporije i opreznije, bez obzira na to jesu li popili ili nisu.

Prošle godine je u predmartinjskom vikendu policija zaustavila 515 vozača pod utjecajem alkohola

Prošle godine je u predmartinjskom vikendu policija zaustavila 515 vozača pod utjecajem alkohola, od kojih je rekorder s krapinsko-zagorskog područja vozio s čak 3.37 promila alkohola. Najviše zabilježenih prekršaja, čak 1231, u vikend-akciji odnosilo se na prebrzu vožnju, a nakon alkohola najviše kazni naplaćeno je zbog nekorištenja pojasa i nepropisnog korištenja mobitela. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj policija zabilježila 3793 prekršaja.

Dosadašnja statistika pokazuje da se broj prometnih nesreća i stradavanja povećava tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja koje je popraćeno ispijanjem alkohola, izlaskom građana na ulice, putovanjima na godišnje odmore i općenito povećavanjem prometa.

(index.hr)