VPŽ DOBIVA “SIGURNU KUĆU” Župan Andrović i ministar Aladrović potpisali ugovor vrijedan 10.015.896 kuna

U Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uz nazočnost predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, kao i ministra pravosuđa i uprave, Ivana Malenice, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović i virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, potpisali su ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt “Centar za podršku, osnaživanje i savjetovanje”, vrijedan 10.015.896 kuna. Riječ je o “sigurnoj kući”, odnosno skloništu za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Kroz projekt će se obaviti rekonstrukcija i opremanje skloništa, zaposlit će se tri osobe koje će raditi sa žrtvama nasilja. Pritom će se nabaviti vozilo za potrebe skloništa, radionice i edukacije za stručnjake i korisnike, te odraditi obavještavanje i osvještavanje javnosti o prevenciji nasilja u obitelji. Rekonstrukcijom i opremanjem skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji riješit će se problem nepostojanja adekvatnog prostora. Objekt koji će se rekonstruirati i opremiti kroz ovaj projekt, imat će kapacitet za primitak 11 krajnjih korisnika od čega su 2 prilagođena za osobe s invaliditetom. U sklopu skloništa krajnjim korisnicima će biti pružene specijaliziranje usluge pravnog i psihološkog savjetovanja te podrške i osnaživanja.

– Ovim projektom Virovitičko-podravska županija će osigurati smještaj za žene žrtve nasilja i žene žrtve nasilja u obitelji. Na žalost, ovaj oblik nasilja nije nepoznanica i rijetka pojava, već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške kroz medije i institucije. Ovim projektom riješit će se problem pomoći i zbrinjavanja žena i djece žrtava nasilja u najkraćem vremenu – naglasio je župan Igor Andrović.

IMG 4005

Virovitičko-podravska županija jedna je od šest hrvatskih županija koje nisu imale osigurano sklonište za žrtve nasilja u obitelji kada su 2019. godine pokrenute aktivnosti od Vlade RH i tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kako bi se problem zbrinjavanja osoba, prvenstveno žena i djece, žrtava obiteljskog nasilja riješio na području cijele RH.

Stoga je Virovitičko-podravska županija, još u listopadu 2019. godine unajmila privatnu zgradu i u nju uložila do kraja godine oko 100.000 kuna vlastitih sredstva da bi ju prilagodila traženim uvjetima. Sredstva za rad “sigurne kuće” – privremenog rješenja, osigurana su tako da je VPŽ zaključila s jedinicama lokalne samouprave s područja Županije, Sporazum o sufinanciranju rada Skloništa za smještaj osoba žrtava obiteljskog nasilja (Sigurne kuće) čiji je današnji kapacitet – šest osoba. Učešće Županije u Sporazumu je 200.000 kuna, općina i gradova ukupno 380.000 kuna.

Istodobno, s osiguravanjem uvjeta za privremeno rješenje „sigurne kuće“, Virovitičko-podravska županija je tražila prostora za trajno rješenje s obzirom na najavu i informacije nadležnog ministarstva o objavi poziva za financiranje troškova prilagodbe minimalnim tehničkim uvjetima “sigurne kuće” i troškova rada iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Zgradu je bez naknade ustupio Grad Virovitica, te je nakon toga, Virovitičko-podravska županija krenula s pripremom projektnog prijedloga i izradu projektno-tehničke dokumentacije (vrijednost 145.000 kuna) i ishodili građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju skloništa.

Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je 10. ožujka 2020. godine, objavilo poziv “Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji”. Virovitičko-podravska županija je s partnerom, Udrugom “S.O.S. savjetovanje, osnaživanje, suradnja” Virovitica, uz veliku pomoć VIDRA-e Agencije za regionalne razvoj, 29. srpnja 2020. godine prijavila projektni prijedlog na taj natječaj pod nazivom “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” kojem je cilj uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Vrijednost projekta iznosi 10.015.896 kuna, traje 30 mjeseci od dana potpisa Ugovora o bespovratnim sredstvima.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content