Za poduzetnike Panonske Hrvatske, gdje je i Virovitičko-podravska županija, veći postotak potpore i više sredstava iz EU-a u novoj Financijskoj perspektivi

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana je prva konferencija koja se obraća poduzetnicima i njihovim prilikama u novom programskom razdoblju. O tim mogućnostima, a nakon uvodnih obraćanja Damira Zorića, glavnog direktora HUP-a i Ivana Sarića, direktora Regionalnog ureda Osijek, poduzetnike je upoznala ministrica Nataša Tramišak, naglasivši.

– Još uvijek imamo mogućnosti financiranja poduzetničkih projekata iz prethodnog proračunskog razdoblja. Za razdoblje 2021.-2027. imamo sada jedan novi trenutak, upravo smo u završetku izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Jasno smo kreirali smjerove i strateške ciljeve. Vizija nam govori kako želimo da Hrvatska izgleda za sljedećih 10 godina. Naše ambiciozne ciljeve možemo postići upravo kvalitetnim korištenjem izvora iz EU fondova. Više od 24 milijarde eura dostupno nam je kroz narednih 9 godina. Strategija je ipak samo dokument i nije čudotvorna, ona sama neće donijeti blagostanje, već ono ovisi o rezultatima rada javnog i privatnog sektora.

Poduzetnicima je itekako važna činjenica da će se od 1. siječnja 2021. godine za njihova ulaganja biti moguće dobiti daleko veću potporu nego što su je mogli dobiti do sada. Naime prema novoj podjeli RG na statističke regije 2. razine Hrvatska će biti podijeljena na: Panonsku Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku i grad Zagreb.

Zahvaljujući toj podjeli, poduzetnici iz Panonske Hrvatske gdje pripada i područje Virovitičko-podravske županije, moći će ostvariti sljedeće potpore: veliki poduzetnici 50%; srednji poduzetnici 60%, a mali poduzetnici, znači oni koji imaju do 50 zaposlenih, 70% potpore. Kako bi se ujednačila razvijenost Hrvatske, planirati će se zasebni natječaji kroz tzv. Integrirani teritorijalni program za svaku Nuts 2 regiju kao i njima pripadajuća sredstva. Kroz ovaj program najnerazvijeniji bi dobili najviše.

U drugom dijelu prezentacije riječ je imao Mario Turalija – član uprave u HAMAG-BICRO koji je pored svih otvorenih i budućih mogućnosti za poduzetnike u vidu natječaja i kreditnih sredstava naglasio, da će se otvoriti mogućnost za dodatne prijave na Zajam za obrtna sredstva COVID-19 na koji će se moći prijaviti oni poduzetnici koji to nisu uspjeli zatražiti i dobiti ovaj Zajam. U ime Poduzetničkog inkubatora VPŽ d.o.o., na ovoj konferenciji sudjelovalo su: direktorica Neda Martić, te djelatnici Antonela Horvat i Branimir Sladojević.

(inkubatorivpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content