ŽIVOT S KORONOM Evo kako se s “novim normalnim” nose dvije udruge s područja VPŽ

Koronavirus je utjecao na mnoge segmente života, među ostalima i na rad udruga. U razgovoru s blagajnicom udruge Čuvarice Kulturne Baštine Kladare Elvirom Kodžaga i voditeljicom projekata u udruzi KrEdA Anjom Fosić saznali smo kako su prilagodili svoj program na “novo normalno” doba pogođeno epidemijom koronavirusa.

– Zaposlenice Kulturne udruge KrEdA i Županijskog volonterskog centra KrEdA trenutno dio tjedna rade od kuće, a dio tjedna u uredu, u stalnoj su digitalnoj vezi i održavaju tjedne Zoom sastanke – rekla nam je Anja Fosić te dodala kako su sve projektne aktivnosti do sada proveli prema planu, samo u prilagođenom obliku uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka. Kako kaže, sve aktivnosti kod kojih je to bilo moguće provedene su na otvorenom, a neke se održavaju i na online platformama.

IMG 20201009 174458 1

Kulturna udruga KrEdA trenutno je u procesu priprema kreativnih radionica i druženja koja će se od idućeg mjeseca početi održavati u sklopu projekta “Kreativno recikliraj i zajednicu aktiviraj” kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Županijski volonterski centar KrEdA do kraja godine održavat će online edukacije na temu volonterstva za predstavnike udruga i odgojno obrazovnih institucija, kaže Anja F., te ističe kako su se prilagodili “novom normalnom” koristeći se novim digitalnim mogućnostima, opcijama te i dalje pronalaze načine za provedbu svojih aktivnosti.

Novoj situaciji prilagodila se i Udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara.

– Svoje aktivnosti predviđene za 2020. godinu uspjeli smo u cijelosti provesti, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera – govori nam blagajnica Udruge Elvira Kodžaga te dodaje da su neke aktivnosti odradili na otvorenom, dok su neke, poput Izložbe pisanica, odradili online.

– Početnu konferenciju projekta “Mladi ruralci” morali smo pomaknuti na drugi datum od predviđenog, a sve radionice koje smo mogli organizirati odradili smo na otvorenom. Veliki dio radionica smo odradili u Društvenom domu zbog veličine prostora i s ograničenim brojem sudionika, bilo je dosta izazovno raditi u ovim novim uvjetima – objašnjava Elvira K.

IMG 8293

Udruga Čuvarice kulturne baštine “Kladare” tijekom cijele godine provode akciju sakupljanja plastičnih čepova koje će u 12 mjesecu donirati Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca.

– Prikupljanjem smo se isto prilagodili nastaloj situaciji tako da smo postavili spremnik za čepove ispred naše Etno zbirke “Bakina priča” u Kladarama kako bi svi sugrađani koji sakupljaju čepove mogli odložiti ih u spremnik i time ne ostvaruju nepotrebne kontakte. Organizirali smo i humanitarnu izložbu ručno rađenih maskica koje smo darovale COOR-u – ističe Elvira K. te dodaje kako su se, unatoč svim izazovima, prilagodili “novom normalnom”.

(www.icv.hr, ak; foto: A. Kovač, I. Bedeković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content