Asistent virovitičke Visoke škole, Mario Pecimotika, Advent provodi na Kanarskom otočju kao operater drugog najvećeg Čerenkovljevog teleskopa na svijetu

Asistent Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije Visoke škole u Virovitici, Mario Pecimotika, mag.educ.phys. et inf., trenutno boravi na kanarskom otoku La Palma, Španjolska, gdje će provesti tri tjedna kao operater drugog najvećeg Čerenkovljevog teleskopa na svijetu pod nazivom LST-1 (Large Size Telescope).

Teleskopom LST-1, čiji je promjer zrcala 24 metra, opaža se gama zračenje visokih energija na principu detektiranja Čerenkovljeva zračenja koje nastaje u atmosferskim pljuskovima sekundarnih čestica induciranima primarnim fotonima. LST-1, prvi od ukupno 19 teleskopa koji se namjeravaju izgraditi na navedenom otoku u sklopu konzorcija Cherenkov Telescope Array (CTA), smješten je na 2.147 metara nadmorske visine u sklopu Opservatorija Roque de los Muchachos (ORM). Teleskop je trenutno u završnoj fazi puštanja u redoviti rad.

(VŠMTI Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content