Capak objavio plan cijepljenja: Neće biti obavezno, maske ćemo i dalje nositi

Danas imamo 3.955 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, objavio je nacionalni Stožer civilne zaštite na konferenciji za medije. Trenutno broj aktivnih slučajeva je 24.190. Među njima je 2.427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta.

Na bolničkom liječenju je 2427 osoba, 262 na respiratoru. Umrlo je 68 osoba.

– 1113,9 je incidencija u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika, najviša je u Međimurskoj županiji 2201, pa u Varaždinskoj, a najniža je u Istarskoj županiji – rekao je Krunoslav Capak. Rekao je da smo u Europskoj uniji trenutno na 26 mjestu po incidenciji, lošiji od nas je Luksemburg, piše Večernji.hr.

– Danas će na stranicama Vlade RH, HZJZ-a i koronavirus.hr biti objavljen dokument HZJZ-a s temeljnim informacijama o cjepivu, kako se provodi nabava, koje su količine naručene, kako bi se trebao provoditi plan cijepljenja – rekao je Davor Božinović.

Capak je iznio informacije o cijepljenju.

– Ovo je najbrže razvijeno cjepivo u povijesti, no treba znati da je odmah od početka pandemije bilo vidljivo da se specifičan lijek teško pronaći. Zbog toga su uložena ogromna financijska sredstva u istraživanje i proizvodnju cjepiva – rekao je Capak.

– U EU je postojao dogovor o zajedničkoj nabavi cjepiva i dogovor ima cilj da bi se doze cjepiva pravedno rasporedile, a da zemlje izaberu proizvođača, tehnologiju i tip cjepiva – kaže Capak. Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva, istaknuo je.

– EU je otvorila pregovore sa šest proizvođača u prvoj fazi – dodao je.

– Pfizer je rekao da će prva runda cjepiva koja dođe biti 125.000 doza, to znači da ćemo u prvom kvartalu moći cijepiti 62,5 tisuće ljudi. Prioritetne osobe su zdravstveni djelatnici, osobe starije životne dobi i one s invaliditetom – rekao je Capak. Nakon toga će se cjepivo ponuditi ostalim stanovnicima RH.

– Računamo da će 5,6 milijuna doza biti dovoljno za sve Hrvate koji se žele cijepiti. Cjepivo će biti besplatno i dragovoljno, no bilo bi dobro da se što veći broj ljudi cijepi – rekao je.

Istaknuo je da sa samim cijepljenjem neće početi era ne nošenja maski.

– Važno je da se građane precizno, istinito i na vrijeme informira o ovim informacijama. Ministarstvo zdravstva, Vlada i HZJZ će provesti niz zdravstveno stručnih konferencija na kojima ćemo promovirati važnost cijepljenja. Provodit ćemo kampanju promicanja i važnosti cijepljenja protiv COVID-a. Sigurnost cjepiva se osigurava kroz ovaj proces registracije. U Europi imamo najstrožu legislativu imunoloških preparata na svijetu. U Hrvatskoj imamo sustav praćenja nuspojava lijekova i svatko tko dobije informaciju o tome da je zabilježena nuspojava mora je prijaviti. Te sve nuspojave se i inače prate, pratit će se i za cijepljenje protiv COVID-a osigurati isti sustav praćenja – rekao je Capak.

Na pitanje hoće li biti moguće izbjeći obvezno cijepljenje Capak je odgovorio:

– U borbi protiv antivakcinalnog pokreta je najvažnije pravovremeno i stručno informiranje građana što mi već radimo. O obveznom cijepljenju nitko nije ni govorio.

Capak je dodao kako se i osobe koje su preboljele COVID mogu cijepiti.

– Samo je pitanje roka u kojem su preboljele. Ja ću se svakako cijepiti i nudim se da snimite svi skupa kako se cijepim kad cjepivo dođe u Hrvatsku – rekao je Capak, a s njim su se složili i ostali članovi Stožera Davor Božinović, Alemka Markotić i Vili Beroš.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content