E, to je zanimljiva nastava: Imaju kazalište sjena, svjetiljke od papira i pizzu iz bajke!

Što dobijete kada uzmete likove iz priče, dodate tome puno mašte, stručnosti i posvećenosti temi? Ako je pitati učenike Katoličke osnovne škole u Virovitici, onda je odgovor: “cool” nastavu. Nastavnici i učenici, naime, svaki dan nastavni materijal pretvaraju u zanimljive tražilice i kreativne zadatke.

Tako su, primjerice, lektiru za peti i šesti razred prikazali kroz “escape room”, a pitanja su bila vezana uz konkretni roman “Koko u Parizu”, odnosno “Trojica u trnju”, zatim plakate filmova koje bi snimili po toj priči, a imali su i svoju igru po uzoru na literaturu koju su proučavali.

katolicka 6
foto: Katolička osnovna škola

Oni nešto mlađi, također uz mentorstvo i pomoć svojih učiteljica, osmišljavaju pak kako lektiru i poznate priče učiniti što zanimljivom za svoju dob. Tako su iz Šume Striborove i Regoča osmislili noćne prizore koje su potom “osvijetlili” svjetiljkom od – papira. Priče su našle svoje mjesto i u dijelovima pizze od istog materijala. Sastojci su, pogađate, likovi, radnja, poruka…

A budući da od početka školske godine nisu mogli pogledati nijednu predstavu u kazalištu zbog pandemije koronavirusa, prvašići su odlučili kazalište dovesti u svoju učionicu. Nastavnice i djeca osmislili su kazalište sjena, koje je pak “oživjelo” popularne im i omiljene likove iz bajki i crtića, poput Snjeguljice, raznih vila, dinosaura i sl.

katolicka 1
foto: Katolička osnovna škola

– Budući da trenutno ne mogu posjetiti kazalište, učenici 1.a razreda odlučili su osmisliti svoje vlastito razredno kazalište – kazalište sjena. Kazalište sjena jedno je od najstarijih u ljudskoj povijesti. Već se pračovjek u spilji, kada je palio vatru, igrao sa sjenama koje je njegovo tijelo ostavljalo na zidovima spilje. Potaknuti tim saznanjem učenici su samostalno istražili povezanost svjetlosti i sjene stvarajući razne oblike i veličine sjena. Bilo je to jedno vrlo zanimljivo iskustvo koje ćemo svakako ponoviti – poručili su iz Katoličke osnovne škole u Virovitici.

DA OSTANU RADOSNI

Da je sve ovo pohvalan način ostvarenja nastave Škole za život i moderan pristup učionici, ali da ima i drugu veliku zadaću, objašnjava ravnatelj vlč. Mario Večerić.

katolicka 5
foto: Katolička osnovna škola

– U vrijeme kada djeca zbog mjera vezanih iz pandemiju koronavirusa imaju puno ograničenja u samoj školi, svaki djelatnik nastoji da im u učionici osigura atmosferu u kojoj će se osjećati motivirano, opušteno, no ono što je najvažnije, sretno i radosno. Svi smo, unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, pozvani na radost, makar kroz sitnice.

Djeca na ovaj način vide što se sve krije u njima, kako mogu biti kreativna, ali i koliko toga još uvijek mogu raditi i napraviti zajedno – ističe ravnatelj koji pohvaljuje sve djelatnike na trudu i stručnosti kojim na nov i zanimljiv način prezentiraju gradivo i čine ga pristupačnijim učenicima.

Kad se ono što je potrebno nauči kroz igru, a samim time i pomaknu neke granice usvajanja znanja, ono duže traje. Nerijetko se i kod kuće nastavlja, pokazuje iskustvo učenika, ali i roditelja koji su ovakvu nastavu ocijenili – čistom peticom. (www.icv.hr, ak, foto: Katolička osnovna škola u Virovitici)

[g-gallery gid=”615054″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content