FOTO: 12. Hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije ove godine organizirala
je 12. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj posvećeno svim žrtvama općine Voćin u Domovinskom ratu. Kako je ove godine Hodočašće zbog epidemioloških razloga bilo smanjeno na minimalan broj sudionika, organizator je pripremio i jedan poseban sadržaj, a riječ je o paljenju lampiona posloženih u obliku ”VOĆIN 47” s ciljem obilježavanja 29. obljetnice sjećanja na 47 voćinskih žrtva koje su na zvjerski način ubili, a potom i izmasakrirali četnici za vrijeme Domovinskog rata. Ta je aktivnost nosila naziv ”Zajedno za Voćin”, a uz ZUiČ HVIDR-a VPŽ suorganizatori su bili Udruga HVIDR-a Slatina i Grad Slatina.

U aktivnost su se uključile branitelje udruge i lokalne vlasti iz Virovitice, Orahovice, Gradine, Suhopolja, Čađavica, Duge Međe, Nove Bukovice, Suhopolja, Sladojevaca, Gornjeg Miholjca i drugih, a u Voćinu su predstavnici Općine Voćin predvođeni općinskim načelnikom Predragom Filićem i predsjednikom UDVDR Ogranak Voćin Darkom Božičkovićem obišli posljednja počivališta i spomen obilježja žrtava, a priču su na odličan način zaključili pripadnici Udruge navijača ”Brđaci Voćin” upalivši 47 baklji u obliku križa.

m IMG 3663

Središnji događaj bilo je hodočašće koje je prošlo 20-ak sudionika:

– Iako smo bili u malom broju zbog poznate situacije, iznimno smo zadovoljni tijekom hodočašća i od srca se zahvaljujem svim sudionicima koji su bili s nama i svima onima koji su se uključili u naše popratne sadržaje kako bi odali dužno poštovanje i počast voćinskim žrtvama. Ovaj Covid nam je uzeo puno, ali sjećanje na naše prijatelje i suborce nam nitko i nikada ne može uzeti i zato smo ponosni što smo i danas zajedno ovdje i bit ćemo na ovom Hodočašću dok nam dragi Bog bude dao zdravlja – rekao je u ime organizatora predsjednik ZUiČ HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš.

Načelnik općine Voćin Predrag Filić naglasio je kako je sretan što se ovaj događaj održao unatoč okolnostima koronavirusa:

– Ovi nevini ljudi su ubijeni samo zato što su bili Hrvati i upravo ovdje su ti zločini bili najsvirepiji. Ovim putem izražavam duboko žaljenje i iskrenu sućut svim obiteljima koje danas i dalje žive uz činjenicu kako krvnici njihovih najmilijih šeću Srbijom, ali nadam se kako će kad-tad doći pred lice pravde i biti kažnjeni za ono što su počinili – rekao je Filić.

Jedan od pokretača hodočašća, danas zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić ponosan je
na nastavak tradicije:

– Važno je da smo tu, ali isto tako pozivam sve da se iduće godine vratimo u onaj broj kakav smo imali proteklih godina pa danas bude i više, jer Voćin je treće mjesto stradanja u Hrvatskoj i zaslužuje dužan pijetet. Hvala svima koji sudjeluju i koji nam daju potporu svih ovih godina i idemo i dalje zajedno još jače, čvršće jer se žrtve Voćina nikada ne smiju zaboraviti – rekao je Križić.

Hodočašću je nazočio i saborski zastupnik Josip Đakić hrvatski branitelj ovog područja:

– Nakon dvadeset i devet godina ovakvog krvavog masakra koji se dogodio u Voćinu mi se i danas svježe prisjećamo toga i svih zlodjela koja su počinjena na području Republike Hrvatske. Iako je događaj na državnom nivou malo zapostavljen, mi svake godine ustrajemo na obljetnici i Hodočašću kako bi podsjetili da pravda ovdje nije zadovoljena, počinitelji nisu procesuirani i kažnjeni i mi ćemo i dalje kao invalidi, veterani i branitelji Domovinskog rata tražiti da se to konačno izvrši. Mi kao katolici možemo oprostiti, ali ne smijemo nikada zaboraviti. Imamo danas i najavu kako će hodači, koji to mogu izdržati, iduće godine prepješačiti i dionicu od četrdeset i sedam kilometara u čast žrtvama Voćina i pozivam sve koji da se pridruže, nadam se iduće godine i u uobičajenom izdanju Hodočašća. Ovo je dan stradanja, ali i dan slobode i života u Voćinu – zaključio je Đakić.

m IMG 3708

Svetu misu povodom 29. obljetnice stradanja stanovnika općine Voćin služio biskup msgr. Antun Škvorčević u dvorišnom prostoru crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije.

Žrtvama Voćina počast su polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona kod spomenika Voćinskoj žrtvi odali izaslanik Predsjednika RH brigadir Niko Jurilj, izaslanik predsjednika Sabora RH Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH župan Igor Andrović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, izaslanik ministra obrane brigadir Stjepan Krešić, načelnici općina i gradova VPŽ, te braniteljske udruge na čelu s Matom Bubašem, Ilijom Nikolićem i Nenadom Križićem.

Molitvu je kod križa na Prebendi i kod spomenika Voćinskoj žrtvi predvodio dekan Slatinskog dekanata vlč. Dragan Hrgić. (www.icv.hr, VG i ADF; Fotografije: D. Fišli)

[g-gallery gid=”615297″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content