FOTO I na području VPŽ svoju staklenku meda dobilo je 457 prvašića čime je obilježen “Školski medni dan”

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka provodi se treću godinu zaredom 7. prosinca, na dan Sv. Ambrozija – zaštitnika pčela i pčelara, u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske koji za cilj ima podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranje učenika prvih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promociju meda lokalnih proizvođača. Ove godine u programu su sudjelovale 853 osnovne škole i 35.596 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 216 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova.

Na području Virovitičko-podravske županije u program je bilo uključeno 14 osnovnih škola, uz ukupno 457 učenika prvih razreda, a medom su ih opskrbili desetorica lokalnih pčelara, odabranih posredstvom školske ustanove. U OŠ Eugena Kumičića, djecu su povodom “Školskog mednog dana” pozdravili, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, te ravnateljica navedene škole, Božica Majhen.

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile biti dio projekta dobili su med zapakiran u Nacionalnu staklenku zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera o pčelarstvu “Pčelica Jelica i medo Edo”. Nacionalna staklenka je također važan projekt Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede – ona već “na prvu” oblikom informira potrošača da je riječ o medu hrvatskih proizvođača. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Tako potrošači znaju što kupuju i točno od koga te sudjeluju u održivosti sveukupnog pčelarstva. U dvije godine provedbe ovog projekta imamo 963 korisnika Nacionalne staklenke te je prodano ukupno 788.338 kom nacionalnih staklenki.

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka donijela je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 27. kolovoza 2020. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. U dvije godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola s ukupno 72 tisuće učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

(poljoprivreda.gov.hr, vpz.hr, foto: K. Toplak)