FOTO I na području VPŽ svoju staklenku meda dobilo je 457 prvašića čime je obilježen “Školski medni dan”

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka provodi se treću godinu zaredom 7. prosinca, na dan Sv. Ambrozija – zaštitnika pčela i pčelara, u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske koji za cilj ima podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranje učenika prvih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promociju meda lokalnih proizvođača. Ove godine u programu su sudjelovale 853 osnovne škole i 35.596 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 216 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova.

Na području Virovitičko-podravske županije u program je bilo uključeno 14 osnovnih škola, uz ukupno 457 učenika prvih razreda, a medom su ih opskrbili desetorica lokalnih pčelara, odabranih posredstvom školske ustanove. U OŠ Eugena Kumičića, djecu su povodom “Školskog mednog dana” pozdravili, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, te ravnateljica navedene škole, Božica Majhen.

medni dan slatina 13

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile biti dio projekta dobili su med zapakiran u Nacionalnu staklenku zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera o pčelarstvu “Pčelica Jelica i medo Edo”. Nacionalna staklenka je također važan projekt Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede – ona već “na prvu” oblikom informira potrošača da je riječ o medu hrvatskih proizvođača. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Tako potrošači znaju što kupuju i točno od koga te sudjeluju u održivosti sveukupnog pčelarstva. U dvije godine provedbe ovog projekta imamo 963 korisnika Nacionalne staklenke te je prodano ukupno 788.338 kom nacionalnih staklenki.

medni dan slatina 31

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka donijela je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 27. kolovoza 2020. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. U dvije godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola s ukupno 72 tisuće učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

(poljoprivreda.gov.hr, vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”614655″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content