GDCK Virovitica: Besplatan prijevoz do sada koristila 61 starija osoba

U sklopu projekta „Mobilnost za samostalnost“ koji je u cijelosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, od ponedjeljka, 2. studenoga GDCK Virovitica krenuo je s jednom od četiri planirane projektne aktivnosti – besplatnom uslugom prijevoza i pratnje za starije osobe. Besplatan prijevoz u ovom projektu mogu koristiti osobe starije od 65 godina, prvenstveno iz samačkih starijih domaćinstava, a koji žive u udaljenim naseljima na području prigradskih naselja Grada Virovitice te općina Gradina, Lukač, Pitomača, Suhopolje i Špišić Bukovica u kojima nije organiziran javni prijevoz.

Za potrebe provođenja ovog projekta kupljena su dva nova vozila te su zaposlene četiri njegovateljice za obavljanje poslova prijevoza i pratnje starijih prilikom prijevoza. Prijevoz kombi vozilom se odvija prema utvrđenom rasporedu uz pratnju dvije njegovateljice, dok je osobni automobil na raspolaganju za potrebe individualnog prijevoza teže pokretnih starijih osoba.

– Za planirani početak ove projektne aktivnosti o mogućnosti i organizaciji besplatnog prijevoza do socijalnih, zdravstvenih i drugih institucija, morali smo u što kraćem roku, obavijestiti što veći broj starijih osoba koje žive na našem području djelovanja. U partnerstvu sa našim jedinicama lokalne samouprave, putem njihovih koordinatora Programa „Zaželi“, u vrlo kratkom roku na kućne adrese je dostavljena pisana Obavijest za 700 potencijalnih korisnika besplatnog prijevoza, a svi su oni već bili uključeni u Programu „Zaželi“. Imali smo sretnu okolnost da se Program „Zaželi“ u kojem su krisnici upravo starije osobe provodio u svih 6 jedinica lokalne samouprave na našem području djelovanja – kažu iz GDCK-a.

U Obavijesti su dali uputu da je za korištenje prijevoza potrebna prethodna najava na brojeve mobitela najmanje 2 dana ranije prije potrebe za određenom vrstom prijevoza i to prema utvrđenom rasporedu vožnje za njihova naselja.

– Obavijest sa rasporedom vožnje je objavljena u tiskanom izdanju Virovitičkog lista, na portalu ICV i na web stranici GDCK Virovitica. Radio Virovitica, Gradski radio Virovitica i Pitomi radio iz Pitomače svakodnevno su emitirali Obavijest u svojim programima. Predsjednike svih udruga umirovljenika koje djeluju na našem području zamolili smo da o mogućnosti i načinu organiziranja besplatnog prijevoza upoznaju članove svoje Udruge – dodaju.

Nakon mjesec dana provedbe projekta, 61 starija osoba koristila je besplatan prijevoz 104 puta uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

– S obzirom na pandemiju koronavirusa te preporuke Stožera da se bez prave potrebe ne izlazi iz svojih domova, ostvarenim pokazateljima smo i više nego zadovoljni. Opravdanost ovog projekta najbolje pokazuje podatak da su do sada prijevoz koristile starije osobe u kojima nema organiziranog prijevoza, a koji žive u našim najudaljenijim naseljima – Jasenašu, Rezovačkim Krčevinama, Velikoj Črešnjevici, Velikom Polju, Novom Gradcu, Budakovcu i Levinovcu.

U suradnji sa Razvojnom agencijom VTA ovaj projekt smo osmislili upravo zbog tih starijih osoba, a posebno onih koji su slabijeg socio – ekonomskog stanja. Vrijedilo je truda – zaključuju iz GDCK-a Virovitica.

(www.icv.hr, GDCK Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content