I Virovitica uključuje građane u kreiranje proračuna: Na inicijativu građana realizirani projekti vrijedni više od 20 milijuna kuna

I ove smo godine, u vrijeme donošenja gradskih proračuna, proveli istraživanje na temu participativnog budžetiranja kako bismo donekle utvrdili kakva je stvarna situacija u gradovima – piše Gradonačelnik.hr

Iako se ne može govoriti o nekim tektonskim pomacima u odnosu na prošlu godinu, ipak je vidljivo nastojanje većeg broja gradova da svoje stanovnike upoznaju sa spomenutom praksom i potaknu ih na sudjelovanje u procesu donošenja proračuna.

Participativno budžetiranje jedan je od važnih demokratskih alata kojima se građane aktivno uključuje u donošenje najvažnijih odluka – onih o raspolaganju proračunskim novcem. Riječ je o, pojednostavljeno, sudjelovanju građana u kreiranju proračuna kroz prijedloge na što bi se trebao trošiti javni novac. Iako se s ovom praksom i u Hrvatskoj krenulo još prije nekoliko godina, participativno budžetiranje još uvijek se poima i provodi na vrlo različite načine – od više-manje deklarativnog pozivanja građana da pošalju svoje prijedloge i primjedbe, pa do zaista ozbiljnog uključivanja u kojem se građanima prepušta odluka o velikim proračunskim iznosima.

Kao i svake godine, Gradonačelnik.hr istražio je kako i na koji način to funkcionira.

Virovitica: Na inicijativu građana realizirani projekti vrijedni više od 20 milijuna kuna

U Virovitici se, kako ističu u Gradskoj upravi, građane u proces kreiranja proračuna uključuje pravovremenim informiranjem i direktnom komunikacijom; prije donošenja proračuna objavljuje se javno savjetovanje, odvijaju se i sastanci sa zainteresiranim udrugama i svim predsjednicima virovitičkih mjesnih odbora kojima građani s njihovog područja dostavljaju prijedloge i primjedbe.

Grad javno objavljuje informacije na službenim mrežnim stranicama te preko Proračuna za građane i gradske riznice teži, napominju, što većoj razini transparentnosti sustava i rada gradske uprave. Obnove mjesnih domova po prigradskim naseljima Podgorje, Golo Brdo, Rezovac, Korija, Rezovačke Krčevine, Sveti Đurađ i Milanovac inicirali su upravo građani; većina ih je već realizirana, na tri se još radi, a ukupna im je vrijednost otprilike 16,5 milijuna kuna.

Obnove područnih i matičnih škola i vrtića također su potencirali građani pa je tako ove godine na redu bila područna škola Ivane Brlić Mažuranić u Milanovcu na što se utrošilo oko 773 tisuće kuna, a osim toga, putem participativnog budžetiranja izvršene su rekonstrukcije cesta, postavljena javna rasvjeta, izgrađeni sportski objekti poput nove trodijelne školsko-sportske dvorane vrijedne više od 3,3 milijuna kuna.

Obnovljen je i Centar kulture u iznosu od 6,5 milijuna kuna kao i streljana za što je izdvojeno oko milijun kuna. Velikim dijelom građani prijedloge donose preko svojih predsjednika mjesnih odbora koji onda na sastancima s gradonačelnikom ili zamjenikom iznose prikupljene prijedloge te se sastanak sa svim građanima mjesnog odbora održava jednom godišnje. S druge strane, 24 sata dnevno otvoren je komunalni info-centar gdje građani imaju mogućnost ostaviti glasovnu poruku s primjedbom ili bilo kakvim prijedlogom koji onda ide na razmatranje i rješavanje.

Uz to su im, naravno, dostupni uobičajeni komunikacijski kanali poput službene e-adrese i ostalih kontakata djelatnika koji su javno objavljeni. U proračunu Grada Virovitice postoji iznos od 695 tisuća kuna na godišnjoj razini od čega su 144 tisuće namijenjene za direktno korištenje građanima odnosno mjesnim odborima. Za sve veće prijedloge i inicijative građana, nakon što Grad ustanovi važnost provedbe prijedloga, financiranje se osigurava iz gradskog proračuna ili putem EU fondova.

(Gradonačelnik.hr, virovitica.hr, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content