Koronavirus u OBŽ: Novozaraženih 290, KBC Osijek mobilizirao medicinske sestre i tehničare iz drugih bolnica

- PROMO -

U posljednja 24 sata, u laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ, testirano je ukupno 606 uzoraka s osječko-baranjskog područja, od kojih je 290 bilo pozitivno.

Najviše novopozitivnih osoba ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (159), a slijede područja gradova/općina Valpovo (20), Čepin (16), Đakovo (15), Našice, Belišće i Bizovac (po 8), Bilje (7), Petlovac (6), Koška (5), Darda i Đurđenovac (po 4), Marijanci i Petrijevci (po 3), Antunovac, Donji Miholjac, Drenje, Kneževi Vinogradi, Podgorač, Popovac, Šodolovci i Vuka (po 2), Beli Manastir, Čeminac, Draž, Erdut, Gorjani, Satnica Đakovačka, Semeljci i Vladislavci (po 1).

Hospitaliziranih je ukupno 222 osobe oboljele od COVID-19, od kojih je 178 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, dok je u Općoj županijskoj bolnici Našice 44 pacijenata s tim oboljenjem.

U posljednja 24 sata preminulo je sedam osoba s područja OBŽ. Najstarija preminula osoba rođena je 1929. godine, a najmlađa 1962. godine, a uz COVID-19 svi su imali i druge komorbiditete.

U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.405 osoba.

Policija je provela 26 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi. Obavili su i 63 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 198 nadzora u vezi provođenja epidemioloških mjera, i to najviše u prodavaonicama i trgovinama (165), trgovačkim centrima (12), ugostiteljskim objektima (6), benzinskim postajama i pekarnicama (po 5) te drugim objektima. U 43 slučaja utvrdili su nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili mjere za njihovo otklanjanje.

– Trenutno u Respiracijskom centru KBC-a Osijek imamo 40 pacijenata, a od subote krećemo u aktivaciju treće faze Respiracijskog centra. Sukladno tomu, kao regionalni koordinator obratio sam se Ministarstvu zdravstva te smo iz četiri opće bolnice mobilizirali nekoliko medicinskih sestara i tehničara. Oni inače rade u intenzivnom liječenju, a sada će pomagati našem Respiracijskom centru u zbrinjavanju pacijenata koje primamo iz svih pet županija istočne Hrvatske. Opreme imamo dovoljno, kao i liječnika, a jedino smo visoko kvalificirane medicinske sestre morali mobilizirati iz drugih bolnica – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek dr. sc. Željko Zubčić nakon današnje (srijeda) sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

(www.icv.hr, tj)

Povezane vijesti

Skip to content