KrEdA izdala “Suhopoljski spomenar” koji donosi neprocjenjivo bogatstvo: Skup sjećanja, priča i legendi mještana

U nakladi Kulturne udruge KrEdA, uz podršku Virovitičko-podravske županije, ovoga je tjedna izdana nova publikacija – Suhopoljski spomenar. Skup je to sjećanja, priča i legendi koje su članovi i volonteri ove udruge, okupljeni u Klub čuvara suhopoljskih sjećanja, marljivo prikupljali i zapisivali posljednjih nekoliko godina.

Ideja i smisao ove zanimljive knjižice bila je sakupiti i od zaborava sačuvati neka vrijedna sjećanja i legende mještana, ali i probuditi uspavani duh prošlih vremena kada se živjelo nekim posve drugačijim životom. Zbirka je to toplih ljudskih priča koja vas svakom rečenicom vraća u neka prošla vremena. Tako se među kazivačima ovih priča nalaze uglavnom stariji mještani Suhopolja – Jolanka Medvecki, Johan Reder, Jula Subota, Irma Verfi, Agneza Pamer, Marija Šefer, Bela Turnaj, Melita Goetzl, Zlata Saraga, Marija Zelenko, Helena Santo, Helena Nuk, Štefica Plevnik, Klema Goetzl, Slava Fett, Vesna Žigman, Ivana Fosić, Marija Šarlija, Ana Kožić, Terezija Medvecki, Vladimir Brabec, Darko Čurik, Marija Androić i Ivica Fett.

U istraživanju i prikupljanju sadržaja udruzi je pomogla Silvija Salajić, umirovljena arheologinja Gradskog muzeja Virovitica, a neke su priče zapisala i djeca i unučad samih kazivača.

Ova je publikacija još jedan pokazatelj kako Suhopolje njeguje kulturnu baštinu, a mještani zasigurno imaju još puno toga za ispričati. U udruzi KrEdA nastavit će se prikupljati zapisi kako bi ova knjižica dobila i svoj nastavak. Primjerak Suhopoljskog spomenara moći će se dobiti od ovoga petka u suhopoljskoj knjižnici, uz donaciju udruzi u iznosu od 50 kuna.

(www.icv.hr, af)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content