Markotić o novom soju koronavirusa u Velikoj Britaniji: Objasnila koliko je opasan

Stožer je održao redovnu konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o situaciji s koronavirusom, novim mjerama, ali i o izdavanju propusnica, piše Večernji.hr.

– U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.105. Među njima je 2.956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 80 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 195.728 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.257 preminulo, ukupno se oporavilo 176.366 osoba od toga 3.208 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 50.799 osoba. Do danas je ukupno testirano 955.225 osoba, od toga 4.614 u posljednja 24 sata – izvijestio je Stožer.

Među preminulima je i pacijent od 34 godine, koji je bio povezan sa zlouporabom droga.

– Imamo 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije. Naša je incidencija 1102, na 25. mjestu smo po incidenciji u EU, od 27 zemalja. Višu imaju Luksemburg i Litva – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Naša struka i solidarnost su uspješna formula, pogotovo u ovo vrijeme kada su brojke počele padati. Danas imamo niske brojeve, doduše i mali broj testiranja – kazao je ministar Vili Beroš.

Markotić o novom soju virusa

Alemka Markotić govorila je o novom soju koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, piše Dnevnik.hr.

– Vidimo da se drugi val u Europi razlikuje po intenzitetu i broju oboljelih niti se može u većini zemalja objasniti različitim mjerama, već treba u obzir uzeti i virusne podtipove i mutacije koje se događaju u virusu – rekla je.

Markotić je objasnila da je od listopada zabilježeno da je nekoliko sojeva karakterizirano s nekoliko mutacije u određenim područjima u Walesu i zapadnom Londonu.

– Počelo se analizirati za što bi te mutacije mogle biti odgovorne. Dosad se uspjelo vidjeti da je jedan dio odgovoran za brže vezivanje virusa za receptore. To brže i jače vezivanje moglo je posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi – objasnila je.

– Drugi značajan dio koji smo vidjeli u drugom valu kao određena mutacija koja bi mogla utjecati na imunološki sustav. Cijeli niz je mehanizama koji virusi pokušavaju napraviti da bi izbjegli adekvatan imunološki odgovor organizma. Jedna mutacija bi mogla biti odgovorna upravo za takvo nešto – rekla je Markotić.

Kako su nastale mutacije?

Dodala je da ima sve više bolesnika s težim oblicima bolesti i težim upalama pluća.

– Izgleda da to prelazi u jaku imunološku bolest gdje dolazi do oštećenja endotela, stanica koje oblažu sve naše krvne žile – otkrila je Markotić.

– Vjerojatno su se te mutacije dogodile u nekoliko osoba čiji se imunološki sustav ne može adekvatno boriti s virusom i virus u tom organizmu ima više prostora. Duljim boravkom virusa u jednom organizmu i nemogćušću imunološkog sustava da se izbori, postoji mogućnost da vrius razvije određene mutacije koje mu omogućavaju da se dalje adaptira u organizmu. Moguće je da se od tih osoba ili jedne osobe raširile te varijante virusa – kaže Alemka Markotić.

Markotić je dodala i da zasad ne postoje indicije da bi novi soj koronavirus mogao utjecati na učinkovitost cjepiva protiv COVID-a.

– Koliko će postojeći ili neki novi soj utjecati, onako kako se događaju promjene u virusima, tako će i prizoviđači mijenjati stvari u cjepivu – rekla je.

Novi soj i u Hrvatskoj?

Alemka Markotić je otkrila i da se postoji mogućnost da je novi soj ranije stigao i u Hrvatsku.

– Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s određenim situacijama nepoštivanja mjera jer su slične situacije koje su postojale bile i u drugim područjima u Hrvatskoj, pa se ta brojka nije tako dizala – objasnila je.

Davor Božinović je otkrio da je ministar prometa Oleg Butković u dogovoru s Vladom i Stožer privremeno obustavio promet iz Velike Britanije.

Nove mjere uoči blagdana

Božinović je otkrio i da je prvog dana pokretanja sustava e-propusnica predano 10.848 zahtjeva, od kojih su neki već riješeni.

– Što se tiče pravoslavnog Božića, dogovoreno je da će se epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja ovisno o razvoju situacije i specifičnostima pravoslavnima liturgije – odgovorio je Božinović na pitanje pripremaju li se mjere za pravoslavne vjernike.

Božinović pozvao na strpljenje

– Poanta je da se strpimo, odluka bi trebala trajati do 8. siječnja. Svi koji znaju da je nešto stvarno nužno znaju i način na koji će Ravnateljstvo pristupiti njihovu zahtjevu. Nije poanta kako nešto izbjeći – rekao je Božinović.

– Za sve poslove vrijedi ono što smo rekli – svi koji ne mogu dokazati opravdanost svojih zahtjeva trebali bi ostati u mjestima prebivališta. Ako postoji opravdan razlog, o kojemu ne možemo sad ovdje suditi dok ne vidimo o čemu se radi, o tome će Ravnateljstvo civilne zaštite donijeti odluku – poručio je Božinović.

(vecernji.hr, dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content