Međunarodni dan osoba s invaliditetom: S “Našičkim cvijetom” od djetinjstva do starosti

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca, obilježila je u Našicama i Udruga osoba s invaliditetom “Našički cvijet”, koja djeluje još od 2007. godine, a koja svojim projektima i programima osigurava najbolju moguću pomoć svojim članovima, od rođenja do najstarije dobi.

Tako su najmlađi članovi uključeni u projekt “Igraonica – Našički cvijet”, u kojem djeca s teškoćama u razvoju zadovoljavaju potrebu za igrom, druženjem, razonodom, a istovremeno razvijaju i druge sposobnosti.

Prema riječima predsjednice udruge Gordane Blagajac, u sklopu projekta u koji je uključeno oko 25-toro djece, postoji i savjetovanje za roditelje koji prema uputama stručnjaka mogu dalje nastaviti raditi s djetetom, što pomaže u smanjivanju invaliditeta, a ujedno ih priprema za pohađanje školske nastave.

Za članove koji se uključuju u školu udruga provodi projekt pomoćnika u nastavi pod nazivom “Zajedno u školi 2”. Preko projekta je zaposleno deset pomoćnika u nastavi, koji rade s učenicima s teškoćama u razvoju i prate ih tijekom cijelog školovanja.

Pomoć osobnih asistenata predviđena je i za punoljetne članove udruge s najtežim stupnjem invaliditeta, kako bi se po završetku školovanja mogli uključiti u redoviti život zajednice.

Udruga provodi još nekoliko projekata poput poludnevnog boravka za korisnike, u suradnji s Hrvatskim savezom udruga osoba s cerebralnom paralizom i dječjom paralizom iz Zagreba, kao i projekt “I nama je pomoć potrebna”, za sve članove udruge.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content