Najgori smo u Europi po incidenciji, Božinović: Ovaj tjedan ćemo dati okvir novih mjera

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1472 novih slučajeva zaraze. Testirano je 5798 osoba. Otpušteno je iz bolnice 148 osoba, oporavilo se 3673 osobe. 65 je preminulih, jedna osoba 1963. je bez komorbiditeta. 55 preminulih je sa značajnim komorbiditetom.

– Incidencija nam je visoka. Velike razlike su po županije, najvišu ima Međimurska, a najnižu Dubrovačko-neretvanska. U Europi smo po incidenciji na 27. mjestu od 27 zemalja, za jedan nam je incidencija veća nego kod Luksemburga – kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na press konferenciji Stožera civilne zaštite RH.

Propusnice i nove mjere

– Od prošle presice vode se intenzivni razgovori i promišlja se o svemu. Ovaj tjedan ćemo imati kontretnije informacije kako bi se brojevi počeli spuštati. Znamo da ljude zanima predvidivost mjere, zato smo u nesprestanim smo razgovorima. Mi smo oprezni s najavama, ovaj tjedan ćemo precizirati neke stvari kako bi smo nekoliko dana prije nego što istekne odluka koja ističe 21. mogli najaviti koji će biti okvir. Mi možemo i danas samo ponoviti da molimo sve sugrađane da se sadrže od okupljanja, putovanja pogotovo za blagdane. Dat ćemo okvir svjesni da nijedna odluka ne može nadomijestiti odluku pojedinaca da ne idu u posjete, da se ne okupljaju ljudi iz vaših kućanstva – kazao je Davor Božinović, prenosi Index.hr.

– 40 posto novozaraženih je danas iz kontakata, to pokazuje da se sustav praćenja kontakata nije raspao – rekao je Capak.

Stožeru je postavljeno pitanje o dojmu da se odluke ne donose na vrijeme.

– Mi smo potpuno fokusirani već 10 mjeseci na svakodnevno promišljanje kako smanjiti brojeve, radimo to najbolje što znamo. Nakon što ovo prođe u cijelom svijetu će se raditi analize, možda nam znanost ukaže na neko rješenje ukaže na neko rješenje koje je bilo pred nama, ali ga nitko u svijetu nije vidio, ne bi bilo prvi put u povijesti. Mjere su u svijetu slične, ali se razlikuju u raznim socijalno-gospodarskim faktorima. Gledamo, uspoređujemo pokazatelje kod nas i u bližem okruženju, ovo nije epidemija koja traja 7 do 14 dana. Siguran sam da će svi napraviti, uključujući i Stožer i vlada, analizu svega – rekao je Božinović, prenosi Večernji.hr.

Komentar da smo najlošiji u Europi u zadnja dva tjedna

– Nadam se da sam na dobrom mjestu. Da je presica da nije sudnica. Svaki odgovoran čovjek radi najbolje što može. Svaki čovjek u ovoj državi je odgovoran da doprinese. Moramo se odgovorno ponašati. A kada jednom završi pandemije onda će biti opsežne analize godinama da se vide koje mjere su bile adekvatne. Mjera je nešto što je najlakše donijeti. Dva tjedna je Hrvatska po nekim parametrima najlošija u Europi. Crtu ćemo podvući na kraju epidemije – kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

– Mislim da treba čekati kraj epidemije da se vidi je li se i što se radilo dobro. Imamo ovako lošu incidenciju dva tjedna,a trebalo bi evaluirati čitavu epidemiju. Je li neka mjera donijeta na vrijeme će se suditi po nekim parametrima, treba imati širu sliku, ukupna slika što se tiče gospodarskih i društvenih aktivnosti. S obzirom da imamo svjetlo na kraju tunela a to je cjepivo, nadam se da ćemo imati mi vremena sjesti i evalouritai naš rad a da će nas ocijeniti i drugi – kazao je Capak.

– Ovaj tjedan ćemo izaći s preciznim mjerama – dodao je Božinović na ponovljeno pitanje o uvođenju propusnica.

(www.icv.hr, index.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content