Obilježena 78. obljetnica stradanja hrvatskih vojnika i civila u 2. svjetskom ratu

U organizaciji Udruge veterana Hrvatski domobran Orahovica, u tzv. Klancu u Orahovici, održana je 78. obljetnica stradanja hrvatskih vojnika i civila za vrijeme 2. svjetskog rata.

Predsjednik Stjepan Dujmić te članovi Miroslav Gazda i Ivica Unferderber položili su lampione te molitvom odali počast poginulim hrvatskim žrtvama.

-20. prosinca 1942. godine partizani su pokrenuli akciju čišćenja u Duzluku i Donjoj Pištani te likvidirali tamošnje lokalne predstavnike hrvatske vlasti i zatvorili navedeni prostor. Istog tog dana izvršen je i napad na Orahovicu, koji je prema izvješću štaba 12. Slavonske brigade NOP-a izvršila ta brigada u dva sata u noći, a upad u samo mjesto izvršili su 3. i 4. udarni bataljoni dok su 1. i 2. bili u zasjedama prema Humljanima, Čačincima, Zdencima i Feričancima. U isto vrijeme iz pravca Humljana preko Bukvika i Donje Pištane opkoljenim orahovačkim braniteljima pristiže pomoć od 35 pripadnika ustaške vojnice koji razbijaju dio opsade te omogućavaju povlačenje dijela vojnice i domobranstva koji potom koritom rijeke uz željezničku prugu izlaze iz partizanskog obruča i povlače se prema Čačincima i to pored Hornungove ciglane starim putem preko tzv. klanca i klančine. Ta grupa u klancu nailazi na zasjedu 1. Bataljuna NOP brigade i jedan dio prihvaća borbu, dok se drugi dio s ranjenicima povlači do Čačinaca. U borbi tada pogibaju četvorica orahovačkih branitelja, a četvorica su zarobljena te odvedena u Kokočak i Drenovac gdje su pogubljeni. U okruženju je ostalo 86 branitelja domobrana koji su zarobljeni, a 10 ih je odmah streljano. Ukupno je toga dana 30 ljudi ubijeno i isto toliko ranjeno – kaže orahovački kroničar Miroslav Gazda.

Obljetnica Klanac 1 1

Poslije 2. svjetskog rata malo se o tome pričalo jer je vrlo strogo bilo spominjati imena branitelja Hrvatske i Orahovice.

-Ako bi netko i spominjao ta imena, završio bi na robiji. Zato smo danas u svojoj Hrvatskoj danas, kao i svake godine, održali komemorativnu misu za te hrvatske žrtve te im se poklonili i zapalili svijeće kod spomen obilježja na mjestu stradanja u Klancu. Danas s ponosom ističemo njihova imena: Ivan Aleksić, Stjepan Belajdić, Nikola Biškupić, Ivan i Vlado Bošnjaković, Josip Gorše, Ivan Kenig, Mijo Kertis, Ivan Kruljac, Anto Mikić, Mihael Molnar, Karlo Petričević, Matija Rauher, Franjo Stibl, Ivica Šifković, Ilija Tankosić, Paško Vulić, Dragan Žagar, Mato Mandić, Đuro Šimić, Franjo Fišinger, Ivan Kordi, Ante Tankosić, Drago Posavec, Slavko Erdeljac i Mato Malović. Neka im je vječna slava i hvala – zaključio je Gazda.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content