OPĆINA ŠPIŠIĆ BUKOVICA Načelnik Miler o novom proračunu te uspješno završenim projektima, ali i onima koji dolaze

Općina Špišić Bukovica pripada skupini najaktivnijih općina u našoj županiji, čemu u prilog govori i činjenica da su upravo u ovoj koronom otežanoj 2020. godini, odradili veliki dio planiranih projekata. To nam je potvrdio i načelnik općine Hrvoje Miler koji je naveo o kojim je projektima riječ, koji su ciljevi i naravno, kakvi će u konačnici biti i rezultati.

– Korona nas nije omela u našim planovima, ali nas je prisilila da radimo u drugačijim okolnostima. Prvenstveno se to odnosi na rad u smjenama da ne bi stvarali nepotrebnu gužvu, a opet da bi rad bio kontinuiran. Nije bilo lako, ali rezultati su se isplatili te smo odradili veliki dio projekata i svih onih ideja koje smo zacrtali prije tri godine u ovom novom mandatu – kaže Miler, dodajući kako su u srpnju započeli s projektom izgradnje kanalizacije u naselju Lozan, što je jedan od najvećih projekata u ovom mandatu.

– Riječ je o projektu vrijednom 14,4 milijuna kuna koji će se financirati sredstvima Općine Špišić Bukovica, kao i sredstvima kroz program Ruralnog razvoja. Za izvođača radova izabrana je tvrtka Brana iz Virovitice. Projekt je od velike važnosti za cijelu našu općinu, a kojim će se osigurati bolji uvjeti za naše stanovnike i podići kvaliteta života u naselju Lozan. Kroz projekt planirana je izgradnja novih dionica mreže gravitacijskih kolektora i tlačnih cjevovoda. Dužina mreže je 4.970 metara, tlačnih cjevovoda 1.380 metara te pet crpnih stanica. Ono što je najvažnije, ovaj sustav omogućit će priključenje za oko 180 kućanstava na sustav – rekao je načelnik Miler.

Istaknuo je kako je Virovitičko-podravska županija završila izgradnju sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Đolte.

– Projekt vrijedan oko 7 milijuna kuna, završen je početkom srpnja. U planu je i projektiranje novih 200-tinjak hektara za navodnjavanje. S tim u vezi, krenuli smo u izmjenu prostornog plana Općine Špišić Bukovica koji bi trebao biti gotov do travnja iduće godine, tako da ćemo s VPŽ koja je nositelj tog projekta, moći projektirati 2. fazu. U konačnici će sve površine biti u funkciji, odnosno svo predviđeno zemljište bit će spremno za navodnjavanje. Od ideje do realizacije tog velikog projekta prošlo je nekoliko godina, a nadam se da ćemo kroz godinu dvije završiti i tu drugu fazu – napomenuo je načelnik Miler dodavši na to i još nekoliko projekata započetih prije godinu, dvije.

– Takvih je projekata bilo dosta, a njihova provedba traje duže vrijeme. Tako smo nedavno završili asfaltiranje cesta u naselju Okrugljača, a prošle godine smo završili asfaltiranje cesta u Bušetini i Vukosavljevici. Ostalo nam je za asfaltirati još oko 8 kilometara, a radi se o manjim dijelovima cesta po naseljima. Tu smo povukli dobar dio sredstava iz Ministarstva graditeljstva i Ministarstva regionalnog razvoja razliku smo namirili iz općinskog proračuna. Kanalizacija u Lozanu, projekt je vrijednosti 14 milijuna kuna i on je pri kraju, a ostali su radovi nakon slijeganja zemlje. Želim da svi dobiju kanalizaciju, a još je to ostalo riješiti u Bušetini i Okrugljači, a nadam se da će nagodinu biti za to potpisan ugovor. Osim tog, preko Fonda zaštite okoliša i Europske unije te Ministarstva zaštite okoliša dobili smo 85 posto sredstava projekta vrijednosti oko 2,200 milijuna kuna, a radi se o neophodnom reciklažnom dvorištu. Ne zaboravimo i Proračun težak oko 39 milijuna kuna za 2021. godinu iz kojeg ćemo između ostalog financirati i izradu fasada i urediti interijer sa svim instalacijama u mjesnim domovima u Špišić Bukovici i Rogovcu, te Bušetini i Lozanu – spomenuo je neke od projekata Hrvoje Miler te napomenuo važnost svakog segmenta općine, od pojedinca do institucija.

– Svi su nam žitelji jednako važni, posebno kada govorimo o službama koje skrbe 24 sata dnevno, a jedni od njih su i vatrogasci. Početkom godine je započela, a sada je pri kraju izgradnja vatrogasne garaže u Vukosavljevici koja je sa svojih 160 vatrogasaca i kojemu sam i ja član, najveće vatrogasno društvo na području VPŽ. Osim toga, četrdesetoro djece je u novom Dječjem vrtiću, a tim se povodom još jednom zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede koje je putem Mjere 7.4.1 dalo sredstva za izgradnju vrtića. Cilj nam je objediniti predškolu i jaslice, ali isto tako i izgraditi sve ono što je potrebno djeci i školarcima jer dobro je znano da je ulaganje u djecu zapravo ulaganje u budućnost – napomenuo je Hrvoje Miler koji je pritom podsjetio da su mališani između 6 mjeseci do 10 godina, dobili poklon povodom sv. Nikole, a usput istaknuo i umirovljenike koje općina ni jedne godine ne zaboravlja.

– Božićnica za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 1500 kuna je 300 kuna, a oni koji imaju mirovinu između 1.500 i 2.000 kuna, dobivaju 200 kuna božićnice – napomenuo je načelnik općine Špišić Bukovica te na kraju izrazio nadu da će se stanje normalizirati, a svim stanovnicima općine poželio da budu zdravi sretni te da će iduća godina biti bolja od ove.

(www.icv.hr, bs, tm)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content