Peticija o zabrani petardi prije dvije godine pokrenuta u Virovitici, Majetić: Ovo bi trebala biti civilizacijska norma

Danas (petak) je u Saboru izmijenjen Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Saborski zastupnici jednoglasno su podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3.

Izmjenama se pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi kategorije F2 građanima za osobne potrebe. Kako je istaknuto u saboru cilj je zaštititi živote ljudi te smanjiti stradavanje i ozljeđivanje, posebice maloljetnika.

Prema Zakonu, ostala bučna pirotehnika se smije koristiti samo od 27. prosinca do 1. siječnja.

Tu odluku pozdravila je i udruga Prijatelja životinja koja već godinama lobira za zabranu petardi, kao i djelatnici Veterinarske prakse za male životinje Feliks koji su prije dvije godine pokrenuli peticiju i tako ujedinili vlasnike kućnih ljubimaca iz cijele Hrvatske s istom željom – provođenjem blagdana u miru. Tada je inicijativu podržao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je i sada izrazio zadovoljstvo odlukom o zabrani.

Vlasnici kućnih ljubimaca odlučili reći NE petardama: U peticiju se uključili Prijatelji životinja, podršku dao Grad Virovitica

Jedan od inicijatora peticije, Dražen Majetić, istaknuo je kako ovu odluku Sabora ne gledaju kao na svoju pobjedu.

– Ovo nije nikakva pobjeda, ovo bi trebala biti civilizacijska norma. Zabrane nikada nisu dobre, ali nije ni dobro sustavno maltretiranje većine od strane manjine. Iako zabrana na snagu stupa tek od 2. siječnja, nadam se da će ove godine, barem što se tiče pirotehnike,  biti manje ozlijeđene djece i životinja. A posebice da će biti manje djece koja će ovog Božića plakati za svojim ljubimcem koji je uginuo od zastoja srca ili stradao na drugi način zbog straha od pucanja. I više nego dovoljno se 90-ih pucalo na ovim prostorima – rekao je Majetić te pozvao sve da ove blagdane provedu bez buke petardi i ostale pirotehnike.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content