Projekt Europske Amazone u OBŽ: Pet zemalja upravljat će svjetskim rezervatom

Europska Amazona jedno je od najvećih vlažnih staništa na svijetu koje tvore rijeke Mura, Drava i Dunav protičući kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju, stvarajući zeleni pojas od oko 700 kilometara jedinstvene prirodne i kulturne baštine, a postati će prvo zaštićeno područje na svijetu kojim zajedno upravlja pet zemalja.

No, upravljanje svjetskim rezervatom s oko miljun hektara nemoguće je bez suradnje lokalnih zajednica. Osječko-baranjska županija aktivno se uključila u razvijanje odgovorne Zelene destinacije Europske Amazone, kao jedan od partnera u transnacionalnom projektu Responsible Green Destination Amazon of Europe (Amazing AoE).

Sudjelovanje u projektu uključuje umrežavanje s ključnim akterima i poticajnim okruženjem za kvalitetan održivi turizmam, poštujući ograničene resurse ekosustava.
Projekt je započeo s provedbom u 2020. godini i njegova provedba trajati će 30 mjeseci, dok je ukupna vrijednost projekta 2.200.000 eura. Projekt je zajedničko i integrirano rješenje za održivi turizam, koje uključuje kombiniranje društvene i tehnološke inovacije, zajedničku strategiju razvoja destinacije Europska Amazona, model upravljanja i plan održivosti, razvoj i marketing zajedničkih vodećih turističkih proizvoda s vrhunskim iskustvima vezanim za rijeke, zelene staze, riječne staze, pješačke staze, kulturne staze, obuku dionika za odgovornu zelenu destinaciju i drugo.

Projekt će se realizirati i kroz komunikacijske aktivnosti, održavanje manifestacija, pripremu zajedničke strategije, potencijalne prijedloge ulaganja i razvoj vodećih turističkih proizvoda, razvoj i instaliranje moderne digitalne tehnologije koja podržava turističke proizvode (IT i alati za virtualnu stvarnost i proširena stvarnost prirodne i kulturne baštine.
Cilj je osigurati da turizam u zaštićenim područjima ima mali utjecaj na okoliš a da na pozitivno pridonosi svim komponentama ekosustava, uključujući ljude.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content