RIJEDAK FENOMEN Po prvi put u 800 godina nebo će osvijetliti božićna zvijezda!

- PROMO -

Po prvi puta u 800 godina, ‘Božićna zvijezda’ osvijetlit će nebo ovog mjeseca, piše Real Simple.

To će se dogoditi zahvaljujući Jupiteru i Saturnu, koji bi trebali prirediti pravi ‘show’ 21. prosinca. Ta dva najveća planeta Sunčevog sustava na putu su da se ‘sudare’ u izuzetno rijetkom događaju koji nije viđen od srednjeg vijeka, prenosi 24sata.

Zvijezda koja je dovela tri kralja do Isusa

Ova nevjerojatna pojava u povijesti je poznata pod nazivom ‘Božićna zvijezda’ ili ‘Betlehemska zvijezda’. Prema Evanđelju po Mateju (Matej, 2, 1-12) zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus.

Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važnim elementom božićnog nakita izravno povezan s kršćanstvom. Zbog toga se Božićna zvijezda stavlja se na vrh božićnog drvca gdje u pravilu ostaje do blagdana Bogojavljenja 6. siječnja.

MZapravo, mnogi teoretiziraju da je legendarna zvijezda u priči o trojici mudraca mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Nadate se da ćete i sami pogledati ovaj fenomen? Prema stručnjacima, rijedak događaj će se moći pratiti bilo gdje gdje je nebo vedro oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. prosinca, Zimskog solsticija. Obavezno označite svoje kalendare, tako bliska veza neće se ponoviti do 15. ožujka 2080.!

(24sata.hr)

Povezane vijesti

Skip to content