S ciljem povećanja sigurnosti pješaka i biciklista u prometu, policija građanima dijelila reflektirajuću opremu

U utorak, 15. prosinca u popodnevnim i večernjim satima policijski službenici prometne policije su proveli preventivne aktivnosti usmjerene na povećanje uočljivosti pješaka i biciklista u prometu u noćnim uvjetima. Dijelili su reflektirajuće prsluke, reflektirajuće narukvica, bljeskalice, svjetla za bicikle, svjetiljke, odnosno sve što pješacima i biciklistima može poslužiti da u prometu, posebno kada se kreću uz rub ceste, a ne nogostupom, budu što vidljiviji vozačima i zbog toga i sigurniji.

– Naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da biciklisti noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajuće prsluke ili drugu odjeću sa reflektirajućim dijelovima, a i pješaci kada se kreću kolnikom moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. U svim slučajevima sudjelovanja u prometu noću i u uvjetima smanjene vidljivosti osvjetljavanje i označavanje reflektirajućim dijelovima ovih najranjivijih sudionika u prometu je preporučljivo.

Sigurnost pjesaka i biciklista
Foto: PU virovitičko-podravska

Kako su pješaci i biciklisti i ove godine na području Policijske uprave virovitičko – podravske bili posebno ugrožene kategorije sudionika u prometu, od kojih je u prometnim nesrećama jedan pješak smrtno stradao, 11 pješaka i biciklista su teško ozlijeđena i 18 lako, podjelom svjetlećih i reflektirajućih pomagala pokušalo se utjecati na povećanje sigurnosti u prometu pješaka i biciklista na području naselja virovitičke okolice – kažu iz policije.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content