Slatinska banka i ove godine darivala obitelji s 4 i više djece

Udruga Pro Vita 4+ osnovana je 2004. godine radi pomaganja obitelji s 4 i više djece. U registru udruge nalazi se 366 obitelji s ukupno 1705 djece od kojih je punoljetno već 1033 osoba. Najviše takvih obitelji je u općini Voćin 158, zahvaljujući doseljenim Hrvatima s Kosova. Na području grada Slatine živi 100 obitelji, te općinama Čađavica 21, Mikleuš 23, Nova Bukovica 27 i Sopje 28. U ostalim općinama izvan Virovitičko-podravske županije ima još 10 obitelji čiji su korijeni na našoj županiji.

Velikih obitelji s 10 članova ima dvije, s 9 pet, s 8 tri, s 7 šesnaest, s 5 osamdeset s 4 dvjesto dvadeset i dvije. Ima i 4 obitelji s trojkama, a od svih obitelji 25 imaju dvojke. Predsjednici udruge od početka bili su prof. Damir Balković, Klementina Najcer i sada Darijo Vašiček. Putem raznih natječaja udruga je na povremenim poslovima (Javni radovi) zaposlila 16 djelatnika. Preko zaklade Slagalice realizirano je 6 mikro projekata u lokalnoj zajednici ukupne vrijednosti oko 200.000 kuna.

– Od 2005. Slatinska banka svake godine daruje 12.000 kuna za poklon pakete hrane i higijene za 40 obitelji. U evidenciji udruge svake godine upisujemo novorođene bebe u obitelji s 4 i više djece, te ove 4 obitelji s trojkama. U ovih 16 godina na širem slatinskom području rođeno je 316 beba u ovim velikim obiteljima, kojima je do 2015. Slatinska banka otvarala štedne knjižice na 50 EUR-a. Sva ove pomoći su dobro došle, ali dok se statusno i zakonski ne riješi pitanje velikih obitelji naša demografska politika ostat će samo lijepa želja na papiru koja će i dalje poticati mlade i sposobne na iseljavanje iz Lijepe naše – rekao je ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.

Podjelu paketa organizirali su Crveni križ Slatina i Udruga Pro Vita 4+ u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Slatina. (www.icv.hr, ADF, VJ; Foto: CK Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content