U cijeloj VPŽ polaganjem lampiona u obliku ”VOĆIN 47” odana počast voćinskim žrtvama Domovinskog rata

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije prije dva tjedna uputila je dopise udrugama i lokalnim samoupravama na području cijele Hrvatske te im poslala ogledni primjer upaljenih lampiona posloženih u ”VOĆIN 47” s ciljem obilježavanja 29. obljetnice sjećanja na voćinske žrtve, a sve zbog trenutne loše epidemiološke situacije vezane uz pandemiju koronavirusa te nemogućnosti održavanja 12. Hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj kao prijašnjih godina. Lokalne samouprave i udruge zamoljene su da 12. prosinca navečer upale lampione i poslože ih u obliku ”VOĆIN 47”, kao sjećanje na 47 žrtava s područja Općine Voćin koje su na zvjerski način ubili, a potom i izmasakrirali četnici za vrijeme Domovinskog rata.

slatina 1

Inicijator ove aktivnosti, naziva ”Zajedno za Voćin”, bila je Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije u suradnji sa Udrugom HVDR-a Slatina i Gradom Slatina.

Inicijativu su prihvatile i udruge te lokalne samouprave s područja Virovitičko-podravske županije u svojim mjestima, svaka na svoj način i shodno mogućnostima i ograničenjima vezanim uz koronavirus. Tako je počast voćinskoj žrtvi odana u Virovitici, Orahovici, Gradini, Suhopolju, Čađavici, Dugoj Međi, Novoj Bukovici, Sladojevcima…, a u Voćinu su predstavnici Općine Voćin predvođeni općinskim načelnikom Predragom Filićem i predsjednikom UDVDR Ogranak Voćin Darkom Božičkovićem obišli posljednja počivališta i spomen obilježja na koja su položili cvjetne aranžmane i upaljene lampione. I ove se godine i Gradska organizacija HDZ-a Slatina uključila u obilježavanje masakra nevinih civila u Domovinskom ratu s područja općine Voćin. Također, u Voćinu su pripadnici Udruge navijača ”Brđaci Voćin” organizirali bakljadu u spomen na ubijene stanovnike općine Voćin.

vocin2

(www.icv.hr, adf; foto: D. Fišli, M. Rođak, V. Grgurić, čitatelji)

[g-gallery gid=”615241″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content