U OBŽ nove 223 pozitivne osobe, počinje treća faza aktivacije Respiracijskog centra KBC Osijek

U laboratorijima za mikrobiologiju KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo za područje Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 520 uzoraka od kojih je 223 bilo pozitivno na Covid-19.

Više od polovice novozaraženih je iz Osijeka s prigradskim naseljima (119), a slijede Belišće i Đakovo (po 14), Valpovo i Našice (po 9), Bilje i Čepin (po 6), Đurđenovac (5), Antunovac, Beli Manastir, Bizovac i Donji Miholjac (po 4), Čeminac, Darda, Erdut, Koška i Semeljci (po 3), Kneževi Vinogradi (2), Ernestinovo, Magadenovac, Petrijevci, Punitovci, Satnica Đakovačka, Šodolovci, Trnava i Viljevo (po 1).

U KBC-u Osijek na bolničkom liječenju je 180 Covid pacijenata, od kojih su 43 na respiratoru dok se u Općoj županijskoj bolnici Našice nalazi 52 pacijenta.

U zadnja 24 sata preminulo je šest osoba s područja OBŽ oboljelih od Covida, od kojih je najstarija osoba rođena je 1932., a najmlađa preminula osoba je 1963. godine. Uz Covid -19 svi su imali i druge komorbiditete.

Na području OBŽ trenutno se u samoizolaciji nalazi ukupno 2.829 osoba.

Nakon današnje sjednice, (04. prosinca) načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan najavio je kako će od ponedjeljka (7. prosinca) Dom zdravlja OBŽ u Đakovu organizirati uzimanje uzoraka za područje Đakovštine, i to od 8.00 do 10.00 sati, a pacijente će naručivati epidemiološka služba.

A o aktivaciji treće faze Respiracijskog centra KBC-a Osijek, govorio je ravnatelj Željko Zubčić.

-Limit za takvu odluku bilo je smještaj 50 bolesnika na respiratore, čemu smo bili blizu u tri navrata, pa smo donijeli takvu odluku. Pretpostavljamo da je sada vrhunac epidemije i zato dižemo našu spremnost na najvišu moguću razinu. Kako što smo već objavili, za rad Respiracijskog centra mobilizirano je devet tehničara i medicinskih sestara iz općih bolnica, još šest ćemo do idućeg tjedna, dok sve ostale potrebe pokriva kadar KBC-a – rekao je Zubčić.

Pojasnio je kako će se postojeće pacijente oboljele od Covida-19 rasporediti na tri povezane lokacije unutar Respiracijskog centra i o njima će skrbiti tri različita tima, čime će se osigurati još kvalitetnija skrb o pacijentima. Dodao je i kako su kreveti i respiratori već smješteni u te prostore, s tim da KBC-e raspolaže s 80 respiratora od kojih je nešto više od 60 namijenjeno oboljelima od Covida, no stalno se nabavlja nova oprema, a moguće su i preraspodjele unutar KBC-a.

Policija je u zadnja 24 sata provela 60 provjera osoba u samoizolaciji, a prilikom provjere jedne dojave građana utvrdili su kršenje te mjere (u Osijeku). Obavili su i 79 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 39 nadzora provođenja epidemioloških mjera. Nadzor je proveden u prodavaonicama i trgovinama (11), trgovačkim centrima (8), pekarnicama (5), kioscima (3), kladionicama i tržnicama (po 2) te po jednoj cvjećarnici, frizerskom salonu, mjenjačnici, optičarskoj radnji, osiguranju, ugostiteljskom objektu i uslužnoj djelatnosti. U dva slučaja utvrdili su nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili mjere za njihovo otklanjanje. (www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content